ŠOK Gospođa Nevenka: ‘Dođem ja na groblje, a kad tamo… Na mojem grobnom mjestu svježa zemlja. Nekog su sahranili u moj grob!’

U Općini je godinama na vlasti HDZ, a zamjenik sokolovačkog načelnika Tihomir Jandroković priznaje da je došlo do propusta u slučaju grobnog mjesta Nevenke Bunić


Autor: podravski.hr — 07.09.2018. / 9:11 Aktualno

Gsopođa Nevenka s kćeri Lidjiom pokraj uzurpiranoga grobnog mjesta

Velik šok doživjela je Nevenka Bunić iz Sokolovca kod Koprivnice kad je došla na mjesno groblje i vidjela da je na grobnom mjestu koje već 23 godine čuva za sebe netko pokopan.
– Skoro sam doživjela infarkt kad sam vidjela svježi humak – rekla nam je Nevenka.
Nevjerojatan slučaj o kojemu bruji cijelo selo razotkrio je kako na sokolovačkom groblju u zadnjih nekoliko godina vlada pravi kaos. Kako je to uopće moguće da se pokojnik položi u tuđe grobno mjesto?
Nevenka i njezina kći Lidija Bunić ispričale su nam kako je jedna mještanka Lepavine odlučila pokopati svoga oca na sokolovačkom groblju. Došla je u Općinu i platila za grobno mjesto te su joj, navodno, rekli neka si sama pronađe ono koje joj se najviše sviđa i neka tamo organizira pogreb.
– Koliko znamo, došla je s čovjekom koji kopa rake i odabrala mjesto koje sam ja kupila prije 23 godine, kad sam pokopala supruga u obližnjem grobnom mjestu. Nije bilo nikoga da joj kaže kako je to mjesto zauzeto, a navodno nije htjela otići k Ranki, da joj ona pokaže koja su grobna mjesta slobodna – pripovijeda Nevenka.
I tako je prije desetak dana njezin grob dobio neželjenog „podstanara“.
– Odmah smo otišle u Općinu i prijavile slučaj, a zamjeniku načelnika Tihomiru Jandrokoviću pokazale smo na groblju o čemu se radi. Sada postoje samo dva izlaza iz ove situacije – ili ćemo dobiti u zamjenu susjedno grobno mjesto, s lijeve strane groba našeg supruga i oca, ili će pokojnik iz našeg grobnog mjesta ići van – vele Lidija i Nevenka.
Domeću kako je mještanin u čijem je vlasništvu to susjedno grobno mjesto spreman odreći ga se u njihovu korist, ali samo ako se on može pomaknuti za jedno mjesto ulijevo. No, i tamo već netko počiva.
– Tu je 1943. godine pokopana majka moga strica, koju su ubili partizani. Stric se odavno preselio u Zagreb i tamo je pokopan. Žive su, koliko znam, njegove unuke, jedna u Zagrebu, a druga u Grčkoj. Ja bih rado pomogao, ali ne mogu ustupiti to grobno mjesto, nisam vlasnik – uključio se u priču mještanin Đuro Brodar.

Nevenkin suprug sahranjen je uz njezino grobno mjesto

I tako se slučaj neželjenog „podstanara“ u grobnom mjestu koje je Nevenka Bunić prije 23 godine kupila za sebe nevjerojatno zakomplicirao. Ako ne dođe do „rohade“ na groblju, kako bi Nevenka dobila zamjensko grobno mjesto za sebe, podnijet će tužbu zbog uzurpacije svoga vlasništva.
A tko je Ranka koju spominje? Ranka Kolarić godinama je vodila brigu o sokolovačkom groblju, volonterski, bez kune naknade. I danas u glavi drži podatke o vlasnicima oko 180 grobnih mjesta na njemu.
– K meni su ljudi dolazili po ključeve mrtvačnice, pokazivala sam im koja su slobodna grobna mjesta, ali prije tri godine to sam prestala raditi, dodijalo mi je. I odonda tamo vlada kaos, u Općini samo kažu ljudima neka si odaberu grobno mjesto koje im se sviđa – rekla nam je Ranka.
I ona potvrđuje kako je prije desetak dana pogreb održan na grobnom mjestu u vlasništvu Nevenke Bunić.
– U Općini sve do jučer nisu znali kakva je situacija na groblju. Jučer (četvrtak, op. a.) do mene je došao komunalni redar i zamolio me da mu kažem tko je gdje pokopan i što je čije. To sam i učinila, a on je sve lijepo zapisao – veli Ranka Kolarić.
U Općini je godinama na vlasti HDZ, a zamjenik sokolovačkog načelnika Tihomir Jandroković priznaje da je došlo do propusta u slučaju grobnog mjesta Nevenke Bunić te kaže kako je rješenje pronađeno. Mještan koji drži susjedno grobno mjesto spreman ga je ustupiti gospođi Bunić, a on bi svoja dva grobna mjesta preselio na drugu lokaciju na groblju. Nadam se da je time problem riješen – kazao je on.
Domeće kako će Općina u budućnosti promijeniti sustav gospodarenja grobljem. Nakon njegova proširenja, što je već upisano u općinski prostorni plan, ustrojit će se novi red slobodnih grobnih mjesta te će se ona „popunjavati“ redom, tako da više ne bi moglo doći do uzurpacije kakvu je doživjela Nevenka Bunić. (hš)

Komunalni redar Ban s donačelnikom Jandrokovićem

FOTO: NIKOLA WOLF