KAKAV ULOV! Uhićeni hakeri koje se povezuje s krađom dva milijuna kn s računa Liga, Carlsberga i Hartmanna!

Dvojicu hakera, 59-godišnjaka iz BiH i 33-godišnjaka iz Hrvatske, zasad se sumnjiči samo za nedavno skidanje novca s računa Ligo grupe, ali naši izvori otkrivaju kako su sumnjivi i za nestanak novca iz drugih tvrtki


Autor: podravski.hr — 04.04.2013. / 7:31 Crna kronika

Ilustracija / Mladić je uhićen nakon strašnog napada

KOPRIVNICA – Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici provelo je danas prvo ispitivanje dvije osobe, 59-godišnjaka iz BiH i 33-godišnjaka iz Hrvatske zbog sumnje da su počinili kazneno djelo računalne prijevare. Kako Podravski neslužbeno doznaje, dvojac je osumnjičen za hakersko skidanje gotovo 400.000 kuna s računa koprivničke Ligo grupe, o čemu je Podravski prvi nedavno pisao.
Kako je danas priopćilo Odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, postupajući zajednički s još jednom zasad nepoznatom osobom, s od siječnja do ožujka 2013. oštetili tvrtku iz Koprivnice tako da su ušli u računalni sustav tvrtke i neovlašteno u dva navrata prebacili iznos od 375.580 kuna na žiroračun tvrtke iz Našica. Novac je potom prebačen na tekući račun prvoosumnjičenika podrijetlom iz BiH, koji ima dvojno državljanstvo, i još jedne osobe.
Sutkinja odredila je istražni zatvor protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i sudionike te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Policija nam je potvrdila kako kriminalistička istraga još traje.
Kako je prije dva tjedna pisao Podravski list, koprivnička Ligo grupa trebala je isplatiti plaće radnicima. Izvori bliski istrazi otkrivaju kako je direktor tvrtke na vrijeme otkrio da novca nema pa je isti čas alarmirao policiju. Zbog brze reakcije policija je na tragu počiniteljima, napisao je Podravski list, a ta informacije pokazala se danas točnom.
Kad smo krenuli istraživati pozadinu novog hakerskog napada na Koprivnicu, otkrili smo još jednu dosad prešućivanu informaciju: na isti je način s računa koprivničke pivovare Carlsberg lani potkraj prosinca ‘počišćeno’ 500.000 kuna. Naši izvori bliski policiji otkrivaju kako je i u tom slučaju pokrenuta opsežna istraga, ali zasad bez većeg učinka.
Lani u svibnju pak prema sličnom scenariju s računa koprivničke tvrtke Hartmann skinuto je više od milijun kuna. I ta je istraga tapkala u mjestu.
Jesu li slučajevi hakerske krađe novca s računa uspješnih koprivničkih tvrtki doista povezani, teško je zasad decidirano tvrditi. No, sve upućuje na to da je riječ o istoj kriminalnoj skupini s obzirom na identičan scenarij i koprivničke mete. Ako je to doista tako, onda se može reći da je policija na tragu počiniteljima sva tri djela. (rm)
podravski 558
– Naslovnica Podravskog lista s ekskluzivnom temom o hakerima