KAKAV ŽIVOT Kao dijete zbog metka izgubio oko, a već 33 godine živi s osam metalnih šarafa u nozi

Valent Šurc i supruga žive od mjesečnih primanja koja iznose 1500 kuna


Autor: podravski.hr — 13.01.2019. / 11:50 Aktualno

Valent Šurc doista u životu nije imao sreće

Valent Šurc (75) iz Gregurovca kod Križevaca već 33 godine živi s osam metalnih šarafa u desnoj nozi. Liječnici su mu ih ugradili nakon što mu je noga stradala u nezgodi koju je doživio na kućnom pragu.
– Stal sam v rupu koja je nastala kad su se razdvojile betonske ploče pred vratima. Bil sam zaglavljen, nisam mogel zvaditi nogu, a onda sam zgubil ravnotežu i opal na stranu. Joj, kak je bolelo, sve se zdrobilo. Bilo je to 1985. godine – pripovijeda Valent.
Kao za peh, stradala mu je noga koja je već bila načeta nakon prometne nesreće koju je doživio desetak godina prije toga, i to u nesvakidašnjoj prometnoj nesreću, u sudaru dvaju motocikala.
– Bilo je to tu, u selu. Ja sam bil na malom trobrzincu, a on na velkom motoru. Onda cesta nije bila ko danas, bil je šoder. I tak, zahvatil me je na zavoju – prisjeća se Valent.
Što zbog ozlijeđene noge, što zbog godina koje su pritisnule, danas ne može hodati bez pomoći štake. Veli kako ga noga ne boli stalno, ali je osjeća kod promjena vremena.
– Naročito se to pozna v kolenu. Boli ko da režu britve. No, inače me tolko ne boli, a doktor mi je rekel nek odmah dođem k njemu ak osetim jaku bol, da bum opet išel na operaciju, valjda mi onda buju zvadili šarafe – kaže Valent.

 

Valent pokazuje gdje je ozlijedio nogu, u pozadini njegova supruga

Žali se da se breme godina osjeća te mu je sve teže kako je stariji. A život ga nije mazio. Radio je, koliko je mogao, na svom imanju kao poljoprivrednik jer, veli, posao nije mogao dobiti budući da je kao dijete ostao bez vida na desno oko.
– Zakurili smo vatru tu nedaleko kaj smo se grijali, a osim nas dece bilo je i odraslih. I jedan od njih je vu vatru del nekakvu kapsulu. I niš se nije događalo. A ja sam v rukama imal bič i malo sam išel prigrnuti vatru. Isuse, kak je onda puknulo, a mene je nekaj pogolo točno kraj oka. Preseklo mi je živac i odonda na to oko ne vidim – kazao je nesretni Gregurovčanin.
Živi sam sa suprugom, a mjesečno im je na raspolaganju 1500 kuna njegove invalidnine. Srećom, pomažu dobri susjedi, pa je staračkom paru ipak malo lakše.
Oko i desna noga nisu jedini zdravstveni problemi koji ga muče, daleko od toga.
– Trošim lekove za srce, za živce, za želudac, ne znam kaj me ne muči. Je, starost je tu. Ipak, bilo bi dobro kad bi mogel još nekaj dobiti, da se lakše živi – zakjučuje Valent Šturc iz Gregurovca. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF