KAKAV ŽIVOT Patološki kockar Miroslav skupio više od 14 godina zatvora: Ne vladam svojom voljom!

Nakon što je u kockarnici izgubio poveću svotu, Miroslav je u Koprivnici ukrao novčanik s karticama i podigao 18.000 kuna


Autor: podravski.hr — 30.09.2018. / 8:59 Crna kronika

Ilustracija/Nakon što prokocka novac, Miroslav je spreman na svašta

Okorjeli kockar Miroslav osuđen je na 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog računalne prijevare koju je počinio sredinom rujna prije sedam godina u Koprivnici. Miroslav je, potaknut velikim gubitkom u kockarnici, opljačkao vlasnika jednog poduzeća u Koprivnici. Ušetao se na prvi kat tvrtke, i ukrao mu je novčanik s novcem, dokumentima i čak sedam bankovnih i kreditnih kartica zajedno s tajnim brojevima. S računa mu je zatim podignuo gotovo 18.000 kuna, a karticu je predao poznaniku u Križevcima. Nedugo nakon krađe Miroslav je pobjegao u Njemačku i tako dulje vrijeme bio nedostupan našem pravosuđu. Prije tri godine je na Općinskom sudu u Koprivnici pravomoćno je osuđen zbog krađe novčanika, a postupak mu je za računalnu prijevaru, pod koju spada ‘skidanje’ novca s bankomata originalnim PIN-om, razdvojen i suđeno mu je tek u veljači ove godine. Miroslav se u Hrvatsku vratio u lipnju prošle godine, odmah je uhićen, a šest dana je boravio u istražnom zatvoru.
Sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić u veljači ga je osudila na 11 mjeseci zatvora. Možda bi mu kazna bila umanjena, ili bi predmet nešto dublje razmatrao viši sud da Miroslavov odvjetnik nije bio nemaran i zakasnio podnijeti žalbu. Razlog kašnjenja s uloženom žalbom krajnje je nevjerojatan. Miroslavov odvjetnik u obrazloženju razloga kašnjenja podnošenja žalbe naveo je kako mu je pukla guma na automobilu. Odvjetnik je svoj razlog smatrao opravdanim i puknuće gume potkrijepio dokumentacijom. Županijski sud u Varaždinu takvo je objašnjenje jednostavno odbio, a Miroslavu je odbijena i takozvana “molba za povrat u prijašnje stanje” kojom bi mu bilo omogućeno podnijeti žalbu. Tako je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Koprivnici koja je Miroslava spremila 11 mjeseci iza rešetaka, ali otkrila i vrlo zanimljive detalje iz života osebujnog kockara, i višestruko osuđivanog kriminalca.
Tijekom suđenja Miroslav je priznao krivnju i uopće se nije ni trudio osporiti navode optužnice. Rekao je kako je iz ureda poduzeća ukrao novčanike s karticama i novcem, a nakon toga je koristio kartice s PIN brojem za podizanje novca na bankomatima. Bankovne je kartice predao jednoj osobi u Križevcima.
– Ovisan sam o kocki, netom prije sam izgubio određenu svotu. Zato sam se odlučio ukrasti novčanik i podići novac – rekao je na sudu optuženi Miroslav. na temelju tog priznanja sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić nedvojbeno je utvrdila kako je kriv. No, sutkinja je prema zakonu morala odlučiti o mogućnosti ublažavanja kazne zato što je Miroslav tvrdio kako nije mogao vladati samim sobom. Dakle, obrana mu je išla u smjeru potpune ili djelomične neubrojivosti kako bi dobio što manju kaznu za svoje nedjelo.
– Sutkinjo, jednostavno nisam mogao vladati svojom voljom – uporno je ponavljao u svojoj obrani neprestano ističući kako ima velikih problema s kockom, gotovo patološke naravi.
Zbog tog je načina obrane sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić morala ispitatiu niz sudskih vještaka o stanju ubrojivosti optuženog Miroslava u trenutku počinjenja kaznenog djela.
Sudski vještak dr. Josip Škavić tako je utvrdio kako je Miroslav tjelesno potpuno zdrav, no ispitani psihijatrijski vještaci dr. Ninoslav Mimica i dr. Ante Bagarić iskazali su kako okrivljeni je osoba “s dijagnozom ovisnosti o kockanju”, te da je u trenutku počinjenja kaznenog djela “bio bitno smanjeno ubrojiv”. No, utvrdila je sutkinja kako to u konkretnom slučaju ne isključuje njegovu kaznenopravnu odgovornost, već samo može predstavljati olakotnu okolnost kod izricanja kazne. Osim toga, psihijatrijski su vještaci sutkinji jasno kazali kako okrivljenik kao ovisnik o kockanju “može počiniti i vrlo teška kaznena djela, poput ubojstva, višestrukog ubojstva ili slično, samo da bi došao do novca i u slučaju da bi opet počeo kockati bio bi opasan za okolinu”. Zbog toga je uz zatvorsku kaznu sutkinja Miroslavu odredila i psihijatrijsko liječenje od ovisnosti o kockanju.
Nešto prije odlaska u Njemačku, Miroslav je u odvjetničkom uredu isplatio 9.000 kuna vlasniku poduzeća kojeg je pokrao, dakle pola ukradenog novca. No, temeljem presude uz preostali iznos Miroslav mora platiti još i 12.700 kuna troškova kaznenog postupka i suđenja.
Miroslav se trenutno nalazi u Zatvoru u Zagrebu, a izrečena kazna samo će mu se pribrojiti na posljednje zatvorske kazne koje još nije stigao odslužiti. Prema kaznenoj evidenciji, svoj je kriminalni put počeo prije 20 godina, a do sada je osuđivan za kaznena djela prijevara, računalnih prijevara, varanja, krađa, teških krađa. Osuđivan je u Njemačkoj i Sloveniji, a u Hrvatskoj su mu osim koprivničkog sudili sudovi u Novog Gradiški, Zlataru, Virovitici i Zagrebu. Prema kaznenoj evidenciji od 1998. godine do danas je ukupno osuđen na 14 godina bezuvjetnog zatvora. (ke)
FOTO: ARHIVA