Kako je bešćutni gad ucjenjivao poznatu Podravku: Tvoja sloboda iznosi 10.000 eura!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac sa zagrebačkog područja proglašen je krivim zbog pokušaja iznude poznate podravske ljekarnice i osuđen je na devet mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Nesretnu je ženu ogavni muškarac godinama iskorištavao i prema riječima njezina oca od nje izvukao više od 200.000 kuna. No, nije mu bilo dosta. Nakon što je s njim ostala trudna i odlučila prekinuti trudnoću, ali i vezu, bivši joj je partner odlučio to naplatiti i od nje “zbog duševne boli i gubitka djeteta” izvući 10.000 eura. Odvijalo se do od svibnja do lipnja 2014. godine na području Podravine i Zagrebu.

Bešćutni je muškarac svojoj djevojci na mobitel poslao SMS poruku kojom je od nje tražio da mu u Zagreb donese 7000 eura, a ako to ne učini i ako on bude morao doći po novac, “da tada njezina sloboda iznosi 10.000 eura”. Kako novac nije dobio, zlotvor je doista došao u Podravinu naplatiti si nepostojeći dug. Prijetio joj je da, ako to ne učini, da će se obračunati s njezinim ocem.

– “Krv mi nije strana, možeš ti pozvati policiju, ali kad se vratim iz zatvora, svejedno ću si od tebe ili tvoje obitelji naplatiti novac” – prijetio je nesretnici.

Uz malo hrabrosti svog ucjenjivača ipak je prijavila policiji, a to je posljedično pokrenulo sudski postupak završen krajem studenog 2015. godine. No, tu nije bio kraj agonije nesretne žene. Premda je muškarac pravomoćno osuđen zbog pokušaja iznude, svoju je bivšu djevojku kazneno prijavio zbog klevete.

Nesretna je žena, premda nevina, ponovno na sudu morala prolaziti pakao s bivšim partnerom. Tužio ju je da ga je oklevetala policiji i kasnije tijekom suđenja za pokušaj iznude. Općinski sud u Koprivnici ženu je oslobodio kaznene odgovornosti zbog klevete, no njezinu bivšem partneru nije bilo dosta. Žalio se na presudu, a Županijski sud u Varaždinu tek je nedavno odbio njegovu žalbu i potvrdio da nesretna žena baš ništa nije kriva.

Kazneni postupak protiv njezina bivšeg partnera zbog pokušaja iznude otkriva kakav je užas proživljavala tijekom višegodišnje veze s tim čovjekom, a bila je samo kriva što ga je slijepo voljela. No, sve ima svoje granice.

Optužen za pokušaj iznude okrivljeni se muškarac branio kako je s tom ženom bio isključivo u poslovnoj vezi, prijateljskoj, koliko je to dopuštalo vrijeme. Tvrdio je kako mu ona nikad nije davala novac, no nije osporio da joj je poslao sporne poruke.

– Odgovaralo joj je da joj se obraćam pjesničkom formom – uspio je, zamislite, izgovoriti to sutkinji koprivničkog Općinskog suda.

– Bio sam u afektu, bila mi je dužna 5000 eura na temelju našeg usmenog dogovora, a jedini dokument koji to dokazuje nalazi se u spisu i potvrđuje kako je sama otišla javnom bilježniku i priznala da mi treba vratiti 5000 eura za novu ljekarnu – rekao je okrivljenik u svojoj obrani na sudu. No, tijekom istrage, državnom odvjetniku rekao je potpuno drugačije. Tako je pregledana videosnimka ispitivanja na kojoj je vidljivo da je došao k ocu svoje bivše partnerice kako bi raspravio oko njezina duga od 5000 eura. Također, tijekom istrage pred državnim je odvjetnikom iskazivao da je s njom od 2008. godine bio u ljubavnoj vezi.

– Tijekom veze od nje sam primao poklone u naravi, ali i novcu jer mi je platila doškolovanje. Nikada nisam tražio novac, ali mi je ona pomagala zato što je to htjela – rekao je okrivljeni muškarac i dodao da je sporna SMS poruka bila “odraz njihova načina komuniciranja”.

Njegova ionako klimava obrana pala je u vodu kada je na sudu svjedočila nesretna žena i njezin otac od kojih je pokušao iznuditi 10.000 eura.

– Tijekom 2008. godine počeli smo neku vrstu ljubavne veze, a u srpnju iste godine ostala sam trudna. Poslala sam mu poruku da moramo razgovarati. Kada smo se sreli, rekao mi je da se ne može brinuti za dijete, da ne može dopustiti da o djetetu brine netko drugi pa smo se dogovorili da odem na pobačaj koji mi je on dogovorio. U siječnju je počeo raditi, govorio mi je kako mu je plaća mala, da su mu visoki troškovi života i tražio me je bih li mu mogla “pokrpati” jedan period dok mu se financijsko stanje ne popravi. Jednom mjesečno slala sam mu po 1000 kuna, ali i nakon toga davala sam mu novac – ispričala je nesretna žena što je sve prolazila i prešla na još konkretnije stvari.

– U svibnju 2014. godine tražio me da mu pošaljem 7000 eura, a ako to ne učinim, da će doći k meni i da ću mu trebati dati 10.000 eura. U SMS poruci napisao mi je da je to za njegovu slobodu i za duševne boli koje je imao zbog pobačaja. Novac mu nisam htjela dati. Tada je došao pred kuću mog oca i rekao da, ako si neće novac naplatiti od nje, da će to učiniti od mog oca – rekla je tijekom suđenja ojađena ljekarnica.

– Idućeg dana došao je k meni na posao i tražio me novac. Nije spominjao iznos, ali je rekao, ako mu novac ne dam, da postoje tri rješenja: da se fizički obračuna s mojim ocem, da mu krv nije strana, da mogu zvati policiju i da može otići u zatvor, ali kada se vrati, da će si taj novac naplatiti od moje obitelji, ili se mogu mirno dogovoriti da mu dam novac. Nakon toga pozvala sam policiju – ispričala je sutkinji žrtva nesvakidašnjeg ucjenjivača.

Na sudu je također vrlo upečatljivo svjedočio i žrtvin otac.

– U svibnju 2014. godine kći mi se požalila da ima velikih problema s jednim muškarcem s kojim je bila u vezi od 2008. godine, da je toj osobi u više navrata davala novac, odnosno da mu je ukupno dala oko 200.000 kuna. Rekla mi je da je ta osoba opet traži novac, a da ako to učini, da će doći k njoj. Vidio sam da je u ozbiljnim problemima i rekao joj da mu ne daje novac. Došao je k meni i rekao mi da, kad nije od nje, da će si od mene naplatiti 10.000 eura koje je tražio u poruci. Rekao je da će se sa mnom potući do krvi, da mu nije bitno ako će zvati policiju, ni ako bude morao u zatvor jer će se naplatiti kada izađe iz zatvora. Nakon toga pozvali smo policiju – rekao je na sudu otac ucijenjene žene.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI