Kako je Ivan zvani Crni s križevačkog područja umalo završio u zatvoru…

Ivan zvani Crni (50) iz križevačkog kraja zamalo je završio u zatvoru zbog krađe mobitela koju je počinio tijekom seoske zabave u društvenom domu u Fodrovcu, mjestu u općini Sveti Petar Orehovec.

Kako otkriva presuda Općinskog suda u Bjelovaru, ‘crni’ je Crni između 2.00 i 2.30 sati iskoristio nepažnju jedne mještanke koja je bez nadzora ostavila mobitel iphone ‘sedmicu’ i ukrao ga. Te 2017. godine, kada je krađa počinjena, iphoneove ‘sedmica’ je tek izašla i bila je vrlo skupa s cijenom većom od 6000 kuna, no Crni je prijatelju mobitel nakon krađe prodao za samo 150 kuna. Mobitel je na kraju vraćen toj djevojci nakon što je njezin otac došao po njega k osobi koja je kupila mobitel od Crnog. Kradljivca su prijavili policiji i protiv njega je pokrenut kazneni postupak koji je nedavno nepravomoćno završio osuđujućom presudom tako da je Crni osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Na suđenju je Ivan zvani Crni priznao krivnju što je uvelike utjecalo na njegovu konačnu kaznu. Naglasio je kako dosad nije kazneno osuđivan, a iza sebe ima tek nekoliko prekršajnih prijava. Sucu bjelovarskog suda Darku Kovaču, koji je vodio suđenje, objasnio je što ga je nagnalo na krađu.

– U to vrijeme pogodilo me je nekoliko životnih problema. Nastupio je razvod braka i odselio sam iz kuće u kojoj sam živio. Tada sam ostao i bez vozačke dozvole. Istina, počeo sam više konzumirati alkoholna pića. Upravo u takvom stanju zbio se taj događaj – rekao je Ivan zvani Crni. Dodao je kako se u međuvremenu oženio, odnedavno se zaposlio, a sa svojom je djecom u dobrim odnosima. Drugim riječima, došao je k sebi, popravio se.

– Žao mi je što je do svega došlo i danas kad gledam na to vrijeme i taj događaj, mogu reći da se više takvo što kod mene nikad ne bi moglo dogoditi. Kasnije mi je prijatelj rekao da je k njemu došao otac vlasnice mobitela i on im je taj mobitel vratio. Poslije tog događaja sam se zaposlio i kao vozač teretnog vozila pretrpio ozljedu na radu zbog čega sam donedavno dvije godine bio na bolovanju – kazao je Crni na sudu.

Dodao je kako osobu kojoj je ukrao mobitel ne poznaje, a predloženu kaznu u cijelosti je prihvatio. Cijeneći priznanje okrivljenika, bjelovarski mu je sudac, umjesto predložene sankcije šest mjeseci uvjetnog zatvora, izrekao i blažu kaznu od pet mjeseci. Oštećena mještanka kojoj je mobitel ukraden upućena je da 6000 kuna podnesenog imovinsko-pravnog zahtjeva pokuša naplatiti u privatnoj parnici. Presudom suda, Ivan zvani Crni mora platiti 500 kuna sudskog paušala.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI