Kako je jedan limeni srndać postao pravi junak: Jedan ga je vozač čak i napao!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koliko ste puta podignuli nogu s papučice gasa ili čak prikočili kad ste se približavali Križevcima s koprivničke strane i u gledali s desne strane siluetu srndaća?

Metalnu životinju, kako smo doznali, postavili su lovci prije 15-ak godina kako bi smanjili nalet automobila na divljač.

– Srndaća je postavio Nenad Zenta, član lovne grupe Golub iz naše lovačke udruge. Doista je bilo mnogo naleta automobila na srndaće i lovci su tako željeli utjecati na vozače da smanje brzinu i tako smanje vjerojatnost da neće stići reagirati kad naiđe divljač. Na toj dionici ceste brzina je ograničena na 80 kilometara na sat, ali vozači se toga ne pridržavaju nego jure brže – kazao nam je Milan Podhraški, šef lovačke udruge Sveti Hubert.

Limeni srndać na ulazu u Križevce

To je potvrdio i sam „autor“ srndaća.

– Došao sam na tu ideju jer smo godišnje imali šest do osam naleta na srndaće. Izradio ju je moj prijatelj na posebnoj mašini koja reže lim. Postavili smo još jednoga na izlazu iz grada prema Apatovcu, no nedavno sam vidio da je nestao, valjda su ga ukrali – kazao je Nenad Zenta.

Srndać izgleda kao pravi i doista utječe na vozače. Čak se i oni koji ne prolaze prvi put tom dionicom lecnu i refleksno smanje brzinu.

– Limeni srndać doista je utjecao na smanjenje broja naleta na divljač, sad je toga pet-šest svake godine – rekao je Zenta. Ipak, nisu svi vozači blagonakloni prema metalnoj životinji. I Zenta i Podhraški prepričavaju zgodu kad je jedan vozač, nakon što je stao zbog toga što je mislio da životinja pretrčava cestu, razljućen došao do metalnog srndaća i svinuo mu glavu.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI