Kako je kupljen Pevec: Htjeli zgrnuti milijune, a na kraju će ih koštati pravo bogatstvo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničko gradsko komunalno poduzeće Komunalac prvi je put objavilo koliku je štetu od 2012. do danas proizveo famozni „projekt Pevec“, pokušaj gradske vlasti da mešetarenjem na tržištu nekretnina zaradi milijune.

Nakon dva tjedna čekanja dobili smo odgovor na pitanje koliki je saldo „projekta Pevec“, odnosno prihodi i rashodi po godinama. Radi se o, prema službenim podacima – 1,3 milijuna kuna minusa.

Prema tim podacima, „projekt Pevec“ donosio je minus samo u prve tri godine, od 2012. do 2014., otkad je čitava priča u plusu, manjem ili većem. U prve tri godine akumuliran je minus od oko dva milijuna kuna, a od 2015. do kolovoza ove godine ostvaren je pozitivni saldo od oko 700.000 kuna.

Prema tome izgleda da čitav „projekt Pevec“ nema devastirajući utjecaj na gradske financije, ako mislimo na ono što gradonačelnik Mišel Jakšić voli nazivati „Grupa Grad“, dakle na holding svih gradskih poduzeća i ustanova te gradskog proračuna.

Vijećnik Suvalj pokazuje zapisnik gradonačelniku Jakšiću

Dvije prolongacije otplate, pa potom lanjski reprogram kredita i sada zamjena starog kredita novim, dakle, mogu se promatrati kao nastojanje „Grupe Grad“ da doista još poveća profitabilnost već profitabilnog projekta, kako to tumače vladajući. Na kraju bi još jedini problem s Pevecom mogao biti taj što je kredit podignut za nekretninsko mešetarenje, a ne za, recimo, novu osnovnu školu ili dovršetak bazenskog kompleksa. Sitnica, zar ne?

Međutim, ne slažu se svi s takvim pogledom na, ruku na srce, najveću gospodarsko-političku kontroverzu u Koprivnici u zadnjih deset godina (ako ne računamo aferu Spice). Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Mario Vrbanić iz HDZ-a ustvrdio je, u raspravi o refinanciranju kredita kojim je kupljen Pevec, da „ceh“ čitave priče u zadnjih sedam godina iznosi više od 20 milijuna kuna.

– Kao prvo, Pevec je kupljen na dražbi na kojoj je početna cijena bila 14 milijuna kuna. Uz Grad, tada je licitirao još PBZ, koji je dao kredit Gradu, što je vrlo neobična situacija. Na kraju je cijena bila 27 milijuna, što znači da je Pevec preplaćen. Nadalje, u prvih pet godina, kada je kredit bio na počeku, plaćeno je oko devet milijuna kuna kamata. Kad se sve zbroji, samo ta šteta iznosi 22 milijuna kuna – pojasnio je on u telefonskom razgovoru.

Nažalost, Komunalac u svom saldu projekta Pevec nije naveo koje je sve troškove i rashode uzeo u obzir. Je li uračunat porez na promet nekretninama, koji je plaćen kod kupnje u iznosu od blizu milijun kuna? Je li uračunata amortizacija objekta koji već ima više od 13 godina? Jesu li ukalkulirani iznosi komunalne naknade kao prihoda gradske blagajne? Na kraju, jesu li u saldu kamate od 2012. godine i rate kredita, koji se počeo otplaćivati 2017. godine, i to oko 2,8 milijuna kuna godišnje?

Zvonimir Mršić – je li kupnja peveca bila glupost ili usluga

Znači, pitanje štete i dalje je otvoreno, a ona se kreće negdje u zoni između Komunalčevih 1,3 i Vrbanićevih dvadesetak milijuna kuna.

Da je Pevec velik teret za „Grupu Grad“ svjedoči i prošlotjedni igrokaz u Gradskom vijeću, od kojega je Komanalac zatražio odobrenje za kredit kod Podravske banke koji će refinancirati kredit PBZ-a. Zapravo, kojim je već to učinio, kako se doznalo na samoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Jakšić ustvrdio je kako suglasnost i nije potrebna već vrijedi suglasnost koju je bivše gradsko poduzeće Trg dobilo 2012. godine, kad je kupilo Pevec, pa je onda za dvije godine propalo, odnosno pripojeno je Komunalcu.

A Komunalac je nakon toga dvaput tražio i dobio suglasnost od Gradskog vijeća za promjene kreditnog ugovora s PBZ-om, što je sve uredno objavljeno u Glasniku Grada Koprivnice. Zašto ovaj put suglasnost nije potrebna?

– Naglašavamo da se u Odluci Gradskog vijeća od 15. listopada 2019. godine ne radi o novom zaduživanju odnosno dizanju novog kredita za neku drugu namjenu da bi bila potrebna prethodna suglasnost Gradskog vijeća, već se radi o refinanciranju kredita kojem je ista namjena za i za koji je Gradsko vijeće dalo suglasnost 2012. godine, čime je ispunjena naprijed navedena zakonska obaveza koja podrazumijeva da se trgovačko društvo može zaduživati samo uz suglasnost Gradskog vijeća – odgovaraju na naš upit u gradskoj upravi.

Do zaključenja broja, nažalost, nismo dobili odgovor iz Ministarstva financija drži li takav pravni manevar vodu, pa pitanje ostaje otvoreno.

No, zdrava logika ne nalazi razloga da Gradsko vijeće donosi službenu odluku o suglasnosti za kredit, koja ima svoje zaglavlje, poziva se na Zakon o proračunu, u svojoj petoj točki stavlja izvan snage prethodnu suglasnost koju je Komunalac dobio lani kad je reprogramirao kredit PBZ-a. Čemu uopće sve to?

– Forma dokumenta kojim se 15. listopada 2019.  išlo na sjednicu Gradskog vijeća bila je suglasnost na ugovor za refinanciranje kredita odnosno promjene vezane uz kreditora i smanjenje kamatne stope te stavljanje izvan snage prethodnih uvjeta kredita. Dokument nije mogao biti u formi informacije i sl., kao što je bilo predlagano od strane nekih oporbenih vijećnika na sjednici Gradskog vijeća, već samo u formi osnovnog akta kojim je i dana suglasnost za zaduživanje – vele u gradskoj upravi.

Pokušajmo sažeti. Gradski parlament donio je službenu odluku koja uopće nije potrebna kako bi se omogućilo podizanje kredita koji je već podignut (još 9. kolovoza, kako svjedoči zabilješka u zemljišnim knjigama za Pevec), ali Komunalcu se uopće nije žurilo da zamijeni stari kredit novim jer „projekt Pevec“ već godinama zapravo donosi dobit… Papazjanija koju je teško probaviti.

Koliko god je dodatno zamračila pogled na čitavu priču o Komunalcu i Pevcu, prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća unijela je i nešto svjetla u noviju povijest poslovanja gradskog komunalnog poduzeća. Vijećnik Ivica Suvalj (Mreža) novinarima je podijelio zanimljiv dokument, zapisnik sa sjednice Komunalčeva Nadzornog odbora iz travnja prošle godine, mjesec dana nakon što je poduzeće preuzela nova uprava te godinu i nešto nakon što je Komunalc prodao plinski biznis RWE-u.

– Od prodaje plina dobili smo 51 milijun kuna, a tada smo bili u minusu na žiroračunu gotovo 15 milijuna kuna. Nadalje, 21 milijun kuna od tog novca dali smo Gradu Koprivnici. Od onog što je ostalo, a to je 15 milijuna kuna, financirali smo dobavljače i s rokovima plaćanja smo onda bili u redu, a nakon nekog vremena smo došli u probleme zbog plaćanja (…) Najveći problem je dug grada Koprivnice, koji je u jednome trenutku iznosio 16 milijuna kuna. Za Pevec smo platili oko 2,8 milijuna kuna (godišnja rata kredita, op. a.). Sada novca više nema – izvijestila je nadzornjake bivša šefica uprave Maja Hleb.

Znači, prije godinu i pol dana Komunalac je, Sanaderovski rečeno, „u banani“, i to nakon što je već „otišlo“ 50 milijuna kuna jednokratnog prihoda od prodaje plinskog biznisa. Poslovnu 2018. godinu poduzeće je zaključilo s gubitkom od 3,7 milijuna kuna.

Danas tvrtka posluje stabilno, ponavljaju već nekoliko mjeseci gradski oci, a u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je dobit od 250.000 kuna. Čudesan oporavak, zar ne? Kako je to moguće?

– Komunalac je kroz restrukturiranje i efikasnije korištenje svih resursa, organizacijskih sposobnosti i znanja osigurao pozitivan trend i napredak u području komunalnih i drugih djelatnosti kojima se bavi i na taj način osigurao stabilnost poslovanja i razvoj Društva te egzistenciju svih njegovih zaposlenika – odgovaraju iz Komunalca.

Vjerojatno su slučajno zaboravili spomenuti da su u međuvremenu povisili cijene svojih komunalnih usluga, od vode preko odvoza smeća do parkiranja i grobljanskih usluga. Na kraju balade ceh uvijek plaćaju građani, porezni obveznici. Uostalom, zbog toga i postoje, zar ne?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI