Kako je mlada Josipa spasila seosku ‘mlekaru’: Bolje skupljat mlijeko nego biti konobarica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Donjem Maslarcu, malom mjestu u općini Sokolovac, još uvijek postoji lokalna sabirna jedinica za mlijeko, što je ne tako davno bila uobičajena pojava u svakom podravskom i prigorskom mjestu.

Mjesne „mlekare“ gasile su se kako je nestajalo manjih proizvođača mlijeka. U Donjem Maslarcu mlada Josipa Krnjak svakodnevno skuplja mlijeko lokalnih proizvođača koje dalje preuzima Dukat. Ova 19-godišnjakinja kaže kako je posao preuzela jer nitko u selu nije htio, a kako je i njezina obitelj jedna od rijetkih koji se još uvijek bave proizvodnjom mlijeka, odlučila je preuzeti taj posao.

– Moji se bave proizvodnjom mlijeka već dugi niz godina. Ja sam trebala neki posao, a kako ovdje nije bilo nikoga zainteresiranoga, radije sam odabrala to nego da radim negdje u kafiću. Svako ujutro i popodne se skuplja mlijeko i skupi se po tisuću litara – ispričala nam je Josipa.

Josipa je posao preuzela nedavno, prije mjesec dana, a ispričala nam je kako se mlijeko sabire po kategorijama, odnosno po kvaliteti. Njezina obitelj je i proizvođač mlijeka, imaju sedam krava, a žive u susjednom Gornjem Maslarcu. Kaže kako je prije bilo više proizvođača poput njih, a i otkupna cijena bila je viša. Ipak, lijepo je vidjeti da još ima mladih koji su voljni pomoći i nastaviti ovaj posao.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI