Kako je prevarantski dvojac nasmario dvije tvrtke

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je zahtjev Koprivničanca Tihomira Peulića zvanog Mutko (64) za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude kojom je na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđen zbog prijevare. Mutko, koji je javnosti poznat kao akter čuvene afere s krivotvorenjem eura u Bjelovaru 2016. godine, sada je pravomoćnom presudom osuđen za pomaganje u prijevari kojom su bjelovarska tvrtka Metalind i Finag iz Garešnice ukupno oštećene za 220.000 kuna.

Branio se do kraja

Peulić zvani Mutko pravomoćnom se presudom izvukao zatvora, osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, no zajedno s prvookrivljenim Mirkom Ciganovićem (66) mora solidarno platiti štetu koja je učinjena dvjema tvrtkama. Očito svjestan da će teško podmiriti dug te da mu tada ozbiljno prijeti zatvor, okrivljeni se Peulić Mutko zbog toga toliko uporno branio tijekom postupka i išao do kraja, na Vrhovni sud.

Prema presudi, prvookrivljeni je Ciganović u siječnju 2013. godine u Bjelovaru kao predstavnik tvrtke Meridijan dogovorio kupnju 20 protuprovalnih vrata od tvrtke Metalind. Narudžbu je, svjestan da tvrtka neće moći financijski podmiriti, u telefonskom kontaktu potvrdio Peulić.

Varali bjanko zadužnicama

Na temelju toga tvrtka Metalind isporučila je svoja protuprovalna vrata, a kao sredstvo osiguranja plaćanja bile su dvije bjanko zadužnice. No, tvrtka Meridijan nije imala novca, a preuzeta protuprovalna vrata nikada nisu plaćena niti se naplata mogla ostvariti putem priloženih bjanko zadužnica zato što su bile bezvrijedne. U veljači iste godine, piše u presudi, Tihomir Peulić Mutko nazvao je tvrtku Finag iz Garešnice, lažno se predstavio kao Damir J., djelatnik tvrtke Meridijan, i interesirajući se za poslovnu suradnju, uvjerio ih da je tvrtka platežno sposobna. Kako bi ih uvjerio u svoju laž, dostavio je tvrtki iz Garešnice ovjerenu bjanko zadužnicu na 100.000 kuna iako je znao da naplata putem nje neće biti moguća jer je račun Meridijana prazan. Odgovorni iz tvrtke Finag su mu povjerovali i tvrtki Meridijan isporučili 80.000 kuna vrijednu opeku. Okrivljeni Mirko Ciganović rekao je kako je bio direktor tvrtke Meridijani i da je potpisivao bjanko zadužnice, ali da nije dogovarao posao s Metalindom i Finagom i da ne zna tko je ugovarao te poslovne odnose. Rekao je kako drugookrivljenog Tihomira Peulića poznaje, no da ne zna je li on ugovarao taj posao. U svojoj je obrani tvrdio kako je bio direktor samo na papiru i da je za cijelu operaciju odgovoran Dražen P. koji mu je rekao “da će sve biti čisto”, da će mu reći što treba raditi i da ga je vodio javnom bilježniku na ovjeru bjanko zadužnice za što mu je zauzvrat obećao plaću.

Tvrdi da su ga tukli

Suoptuženi Koprivničanac Mutko u svojoj obrani je rekao kako nema nikakve veze s tvrtkom Meridijani, a da je priznanje potpisao pod prisilom djelatnika Policijskog nacionalnog ureda USKOK-a.

– Slomili su mi četiri rebra i zube, o čemu imam medicinsku dokumentaciju. Nemam nikakve veze s tvrtkom Meridijani – rekao je Tihomir Peulić Mutko. Prokazao je ljude za koje tvrdi da su preko Meridijana ‘besramno krali’, no to mu nije previše pomoglo.

– U vrijeme kada je tvrtka Meridijan preuzela robu, bio sam u zatvoru u Remetincu tako da ne znam način na koji je ta roba bila preuzeta. Ne znam zašto se protiv mene vodi postupak – branio se na sudu neuspješno Mutko. Obojica su na kraju proglašena krivima, s tim da je Ciganović osuđen na bezuvjetnih godinu dana, a Mutko kao pomagač na 10 mjeseci uvjetnog zatvora.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI