KAKO JE PUKLA LJUBAV Počelo je kao bajka, a završilo kaznenim prijavama, optužbama i krahom prijateljstva

I danas svatko od njih ima svoju priču o tome što se događalo u Naturi Milk još od vremena kad su potpisali društveni ugovor o poslovnom partnerstvu


Autor: podravski.hr — 30.11.2017. / 9:46 Aktualno

Ivica Jaić i Miodrag Grbić - počeli su kao partneri, a završili kao smrtni neprijatelji

Pišu: Hrvoje Šlabek i Dinko Borozan
Priča o đurđevačkoj tvrtki Naturi Milk počela je kao lijepa poduzetnička saga koja oporavlja posrnulo podravsko-prigorsko mljekarstvo i zaustavlja kamione koji hrpimice odvoze muzne krave iz naših staja u klaonice. Danas, pet godina nakon što su u kompanjonstvo ušli pulski poduzetnik Miodrag Grbić, specijalist za trgovinu, i križevački mljekar Ivica Raić, vlasnik Križevačke mljekare, sve se pretvorilo u još jednu hrvatsku priču o propasti, garniranu prijavama za malverzacije, makinacije, izvlačenje dobiti, prijevare…
Pokušali smo rekonstruirati kako je došlo do njihova partnerstva i na čemu je ono puknulo, povukavši potom za sobom u rasulo poslovni sustav koji je na početku puno obećavao.
Grbić se biznisom počeo baviti početkom 90-ih. Uvidio je da lokalne pulske pizzerije imaju problema s nabavom sira, pa je ušao u distribucijski posao. Sa suprugom je 1994. godine osnovao tvrtku glazbenog imena Betoven i vlastitim automobilom počeo razvoziti jedan od ključnih sastojaka talijanskog specijaliteta.
Posao je išao tako dobro da je Grbić za desetak godina već sedmi po veličini pulski poslodavac. Ne distribuira više samo sir, nego i druge mliječne proizvode, a ušao je i u posao prerade rajčice. Kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju, tvrtka Betoven, koja već mlijekom i mliječnim proizvodima opskrbljuje vodeće trgovačke lance, gubi mogućnost povoljnog uvoza iz BiH, na čemu je posao dotad počivao. To Grbića tjera da osigura vlastitu proizvođačku bazu i krene u potragu za domaćom mljekarom. I pojavila se prilika. Bacio je oko na liniju u Starom Petrovom Selu kod Slavonskog Broda, koja se našla na tržištu. No, pojavio se problem – za nju je bio zainteresiran i križevački mljekar Ivica Jaić, koji ju je već imao u najmu, a iskazao je namjeru da je kupi.
Upravo je to točka susreta dvojice budućih poslovnih partnera. U kojemu se to točno trenutku rodila ideja u njihovim glavama da umjesto nadmetanja za malu mljekaru u Slavoniji udruže snage i skupa uđu u akviziciju mnogo većeg pogona u Đurđevcu, koji je stajao prazan nakon propasti tamošnje Nature Agro, nije poznato.
U sudskom registru zabilježeno je da je Natura Milk upisana 3. studenoga 2012. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Prema društvenom ugovoru, Grbićev udio bio je 70 posto, a Jaićev 30 posto. Početkom 2013. godine za 10,5 milijuna kuna kupuju pogone posrnule Nature Agro i odmah kreću u proširenje mljekare.
Proizvodnja počinje 15. ožujka 2013. godine s kapacitetom od 25.000 litara dnevno. Nakon samo tri i pol mjeseca u rad puštaju novu liniju i kapacitete dižu na respektabilnih 100.000 litara mlijeka dnevno. Tada nerazdvojni poslovni partneri u čitavu priču uložili su 35 milijuna kuna.
Počinju zlatni dani đurđevačke mljekare, ali i partnerstva Grbića i Jaića. U mljekari je radilo 60 radnika, a posao je cvjetao. Za proizvodnju, kako je bilo i dogovoreno, zadužen je bio Jaić, koji je bio i direktor tvrtke, dok je plasman proizvoda bio u Grbićevim rukama. Uz razvoj branda Natura, plasman proizvoda bio je usmjeren na proizvodnju mlijeka za robne marke trgovačkih lanaca.
Najveća mušterija bio je moćni Lidl te se u Đurđevcu proizvodila njihova robna marka Pilos. Samo taj posao bio je vrijedan više od pet milijuna kuna godišnje.
– Konkurencija u Hrvatskoj su Dukat, Vindija i Meggle, s tim da su oni veliki sistemi i tu vidimo prednost Natura milka, jer spada u fleksibilne srednje mljekare i može zadovoljiti zahtjeve velikih trgovačkih lanaca, posjeduje certifikat IFS, distribuciju preko Betovena, a Zagrebu, glavnom potrošačkom mjestu, je na 120 kilometara udaljenosti. Sam geografski položaj mljekare je izvrstan jer je tu najveća proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj, a i Mađarska je na 70 kilometara, što osigurava pristup sirovini i širenju posla – objašnjava se u jednome dokumentu temelj Grbićeva i Jaićeva poslovnog pothvata.
Taj dokument nastao je nakon što je partnerstvo već burno raskinuto i kad su već u jeku međusobne optužbe. Sastavio ga je poznati hrvatski ekonomist Ante Babić, a zove se Plan restrukturiranja društva Natura Milk Đurđevac. Priložen je zahtjevu za predstečajnom nagodbom u ožujku 2015. godine.
Daleko su tada već dani u kojima je, početkom 2014. godine, Natura Milk po proizvodnji dosegla maksimum svog kapaciteta i krenula prema ostvarenju cilja, izdizanju među vodeće tvrtke u mljekarskoj industriji. Vratilo se i povjerenje domaćih farmera, kojih je sve više ponovno počelo predavati mlijeko đurđevačkoj mljekari. U tom razdoblju od domaćih se farmera otkupljivalo oko 30.000 litara mlijeka dnevno, dok se ostatak uvozio iz Mađarske, Češke i Poljske. U planu su bila i nova ulaganja, kojima bi se kapacitet povećao na 150.000 litara dnevno te se zaposlilo novih 15 radnika.
Ipak, idila je bila kratkog vijeka, a točno je poznato koji je to trenutak označio početak rasapa. Koncem ožujka 2014. u Đurđevac je stigao poziv od najvećeg kupca. Lidlu je taman bila isporučena pošiljka od milijun i pol litara. Što se dogodilo? Mlijeko se pokvarilo uslijed fermentacije. Bio je to veliki udarac. Grbić i Jaić morali su povući kompletnu isporuku i još k tome platiti 600.000 kuna penala. Nastala je prva napuklina u odnosima dvojice partnera.
Prema tvrdnjama Jaića, do fermetacije mlijeka došlo je zato jer su Lidlovi radnici nestručno skinuli foliju sa zapakiranih paleta, dok je Grbić prihvatio stav trgovačkog lanca da im je naprosto isporučena roba loše kvalitete. Iz dana u dan trzavice su bile sve veće i stvorile su pravi bezdan.
I danas svatko od njih ima svoju priču o tome što se događalo u Naturi Milk još od vremena kad su potpisali društveni ugovor o poslovnom partnerstvu. A te priče, naravno, dijametralno su suprotne. Recimo, Jaiću je sporan početni omjer ulagačkog udjela u odnosu 70:30 posto u Grbićevu korist. Danas smatra da je već u startu prevaren jer je takav omjer stavljen nakon Grbićevog uvjeravanja da će njegov Betoven puno lakše dobiti kredit za kupnju pogona đurđevačke mljekare od Jaićeve Križevačke mljekare. S druge strane, Grbić tvrdi kako su se odmah dogovorili da on bude većinski vlasnik jer je njegova trgovačka tvrtka bila zadužena za ulaganja, a na Jaiću je bilo da vodi proizvodnju.
Trzavice su kulminirale u studenom 2014. godine, kad je – prema jednoj verziji – Grbić smijenio Jaića s dužnosti direktora. S druge strane, Jaić govori kako se sam odlučio povući jer bivši kompanjon nije ispoštovao dogovor o dokapitalizaciji te o tome da se distribucija vodi preko Nature, a ne Betovena.
Partnerstvo je umrlo. Sve što se dalje događalo bilo je međusobno predbacivanje popraćeno i sasvim konkretnim pravnim radnjama. A mljekara? Tonula je u propast, gubila kupce i farmere, gomilala gubitke i na kraju doživjela subinu kakvu smo često gledali ne samo na našim prostorima: ključ u bravi.
Čujmo Jaićevu priču.
– Za nastalu situaciju glavni i jedini krivac je Miodrag Grbić. Natura Milk zapravo je bila proizvodni pogon njegovog Betovena, koji je bio jedini kupac i dobavljač. Grbić je zaklao vola radi jednog kilograma mesa. Kroz marže koje su išle na štetu Nature Milk on je izvlačio novac za svoj tvrtku Betoven. Zbog toga je Natura Milk poslovala s gubitkom, a Betoven ostvarivao dobit – reći će on.
Spominje kako je sasvim slučajno, dok je partnerstvo još cvalo, a on još bio direktor, vidio dopis iz Betovena i stvarne marže koje pulska tvrtka ostvaruje.

Proizvodne linije u đurđevačkoj tvrtki ugašene su 1. studenoga

– Kad sam ga pitao što se to događa, krenuli su problemi koji su kulminirali raskidom suradnje. Očito je cijelo vrijeme njegov plan bio da me istisne iz Nature nakon što naučim radnike svim procesima proizvodnje. Tvrdim da je osnivački ulog Križevačke mljekare bio viši u odnosu na Betoven i zbog toga sam podnio tužbu pri Trgovačkom sudu u Varaždinu kojom tražim da se točno utvrdi omjer u vlasništvu – veli Jaić.
To nije sve. Protiv bivšeg kompanjona podnio je i kaznenu prijavu zbog navodno „napuhane“ procjene voznog parka te fiktivnih računa za uređenje pročelja na pogonu đurđevačke mljekare, koje nikad nije obavljeno.
Iz vizure pulskog poduzetnika, naravno, stvari stoje potpuno drugačije.
– Betoven je od prvoga dana imao veći temeljni kapital u Naturi, što potvrđuje i ovjerena dokumentacija. Dokapitalizacijom je čak i smanjen postotak Betovenovog vlasništva. Ako je smatrao da je oštećen, Jaić se trebao žaliti 1. ožujka 2013. godine, kad smo ovjerili sve dokumente kod javnog bilježnika i nakon toga dobili rješenje od Trgovačkog suda – naglašava Grbić.
Navodi kako su rezultati revizije u Naturi pokazali veliki manjak u ulaznim količinama mlijeka, što je u zoni direktorove odgovornosti.
– Upravo je revizija razlog zbog kojeg je Jaić smijenjen, a on od tada i dalje stalno nanosi štetu Naturi Milk. Protiv njega sam podnio kaznenu prijavu za malverzacije koju je Državno odvjetništvo i potvrdilo – otkriva Grbić.
Natkrivena žestokim sukobom dojučerašnjih kompanjona, đurđevačka mljekara tone u probleme. Financijsko izvješće za prvih deset mjeseci 2013. godine, u doba idile, pokazalo je minimalnu dobit, ali je njegovo revidiranje nakon raskola progovorilo o minusu od oko šest milijuna kuna. Za 2014. godine brojke su porazne – mljekara je u 11 mjeseci ostvarila minus od 13 milijuna kuna, previše za poduzeće sa 60-tak milijuna kuna godišnjih prihoda.
Natura Milk ušla je u zonu nelikvidnosti. Nema novca za farmere, dobavljače, kredite, kratkotrajne obveze nadmašile su kratkotrajnu imovinu za 14 milijuna kuna, a ukupan dug Nature u trenutku zahtjeva za predstečajnom popeo se na 45 milijuna kuna. Tu je i blokada od strane Križevačke mljekare, koju je Jaić „stisnuo“ nakon što ga je Grbić „najurio“.
Natezanje oko te blokade odužilo je odlučivanje o predstečajnoj nagodbi, pa su se lokalni proizvođači mlijeka počeli okretati onima koji plaćaju. Početkom ove godine saldo domaćih farmera koji surađuju s đurđevačkim pogonom pao je sa prijašnjih 105 na samo 20, proizvodnja je pala na 20.000 litara mlijeka dnevno, a broj radnika se prepolovio.
Zadnji pokušaj spasa onoga što je ostalo od đurđevačke mljekare dogodio se prije šest mjeseci, kada su vjerovnici, među kojima i neki farmeri, od Grbića unajmili pogone, ali lavina se prejako zakotrljala. Prije mjesec dana proizvodnja je pala ispod 15.000 litara mlijeka, što je teoretski prag ikakve rentabilnosti. U povijesti propasti podravskog mjekarstva ostat će zapisano kako su linije ugašene 1. studenoga 2017. godine, a preostala 22 radnika našla su se na burzi.
Neuspjelo partnerstvo ostavilo je velike, možda i trajne posljedice i na glavne aktere ove nesretne podravske poslovne priče. U stečaju su završile i Grbićeva tvrtka Betoven i Jaićeva Križevačka mljekara, i to upravo zbog repova koji se vuku od njihova nedorasla čeda, Nature Milk. I dok je Jaić osnovao novu tvrtku pod imenom Le Milk, koja je kupila Križevačku mljekaru i nastavila s njezinim poslovanjem, vjerovnici Betovena donijeli su odluku o smjeni Grbića s mjesta direktora Nature do kraja ove godine, budući da sada vode glavnu riječ na temelju višemilijunskog potraživanja i pozajmica koje su iz Pule išle u Đurđevac.
Već je stigao i prijedlog jednoga od Betovenovih najvećih vjerovnika, ambalažne tvtke Alternapark Europe, za novog direktora Nature Milk. Bude li prihvaćen, bit će to obrat dostojan najzapetljanijih krimića. Ime koje je opet na stolu jest – Ivica Jaić.
– Spreman sam opet preuzeti Naturu Milk i ponovno pokrenuti proizvodnju.
Plan je da u početku prebacim dio proizvodnje iz svoje Križevačke mljekare, dok ne dobijem povjerenje farmera – izjavljuje on.
– Protiv Ivice Jaića podnesena je i prihvaćena kaznena prijava za malverzacije koje je radio u Naturi Milk pa se pitam kako je moguće da takva osoba opet vodi tvrtku – poručuje Grbić.
Natura Milk danas tek je prazna činjenica iz sudskog registra. U naravi, strojevi skupljaju prašinu, bivši radnici posjećuju Zavod za zapošljavanje i nadaju se da će dobiti barem dio neisplaćenih plaća, a kamioni koji muzne krave iz naših farma odvoze u klaonice tek su nakratko bili zaustavljeni.
FOTO: ĐURO GRČIĆ