Kako je srušena presuda osuđenoj ratnoj profiterki: Zbog velikih pogrešaka Općinskog suda…

Podravski list profile

Prema odluci Županijskog suda u Zagrebu, Općinski sud u Koprivnici učinio je nekoliko bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku zbog čega će se Barbari Hartman (64) suditi ponovno zbog optužbe da je 20 godina nezakonito ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga i tako primila više od 1,3 milijuna kuna invalidnine i mirovine. Osuđena je na godinu dana uvjetnog zatvora, nezakonito stečeni novac mora vratiti, a istom presudom zbog nesavjesnog rada u službi na deset mjeseci uvjetnog zatvora osuđena je i voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić (57).

Kaznena prijava i suđenje podigli su dosta veliko zanimanje javnosti zato što tužitelji terete Barbaru Hartman za kazneno djelo ratnog profiterstva, krimen zbog kojeg je u Hrvatskoj osuđen još samo bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader. Na presudu Barbari Hartman i Štefici Jagušić branitelji i oštećeni Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uložili su žalbe, a Županijski sud u Zagrebu već je prvu, branitelja Barbare Hartman, prihvatio i odredio ponovno suđenje tako da se o onoj Štefice Jagušić nije ni raspravljalo.

Barbara Hartman

Prema odluci vijeća Županijskog suda u Zagrebu, Općinski sud na čelu sa sutkinjom Lidijom Vuljak pogriješio je i u činjeničnom opisu kaznenog djela zbog kojeg je osuđena. Taj opis, prema Županijskom sudu, “ne dovodi do zaključka da to ima veze s ratnim stanjem” te je tako “proturječan zakonskom i pravnom opisu izreka presude” koja je tako “proturječna sama sebi i presuda se u tom dijelu ne može ispitati pa je na taj način prvostupanjski sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka”. Što se pitanja zastare tiče, Županijski sud isključio je mogućnost zastare kaznenog djela zato što je Barbbari Hartman invalidnina i mirovina isplaćivana do lipnja 2014. godine.

Drugu bitnu povredu Zakona o kaznenom postupku Općinski je sud učinio zato što sutkinja Lidija Vuljak ni na jednu raspravu nije pozvala opunomoćenike oštećenog Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Sud je tako HZMO-u onemogućio da se očituje i po potrebi dodatno specificira imovinsko-pravni zahtjev.

Ta je povreda, tvrdi Županijski sud, mogla utjecati na presudu. Zbog tih razloga Županijski sud nije se ni upuštao u druge žalbe, one Državnog odvjetništva i drugooptužene Štefice Jagušić. Prema nalogu Županijskog suda u Zagrebu, Općinski će sud u ponovljenom postupku “ponovno izvesti sve dokaze, a potom iste ocijeniti pojedinačno i međusobno povezano, te će donijeti novu, pravilnu i zakonitu odluku koju će obrazložiti vodeći pritom računa o navodima iz ove odluke”.

Što se ostalog dijela presude tiče, Općinski sud treba voditi računa kako istraga protiv Barbare Hartman i Štefice Jagušić nije počela istovremeno, a nakon što je istraga u odnosu na Šteficu Jagušić proširena, državni odvjetnik nije pozvao Barbaru Hartman i njezinog branitelja “pa se ne radi o provođenju dokazne radnje odnosno ispitivanju svjedoka sukladno odredbi ZKP-a.”. Optuženice se, podsjeća Županijski sud u Zagrebu, ne terete za isto kazneno djelo, samo je predmet inkriminacije međusobno povezan.

– Barbara Hartman i ja kao njezin branitelj vrlo smo zadovoljni što je drugostupanjski sud prihvatio tvrdnje iz naše žalbe, pogotovo one koje se odnose na definiciju i naše dvojbe oko ratnog profiterstva u konkretnom slučaju – kratak je bio nakon svoje male pobjede u tom predmetu branitelj Barbare Hartman, odvjetnik Krunoslav Kunštić.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti