Kako je u Koprivnicu stigao najmoderniji CT uređaj u državi: Brži je i ne zrači kao bivši

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnička Opća bolnica Dr. T. Bardek nabavila je jedan od najmodernijih 128-slojnih uređaja za CT dijagnostiku koji je proteklih dana u povijest „pospremio“ dosadašnji, s vremenom pregažen stari 16-slojni CT uređaj.

Novi CT slovi za top u klasi, a neslužbeno doznajemo kako baš takav ima još samo jedna hrvatska zdravstvena ustanova. Naravno, on i košta, međutim zahvaljujući državnim decentraliziranim sredstvima, koprivnička bolnica uspjela ga je dobiti i tako riješiti problem s dijagnostikom na duže razdoblje.

– Cijela investicija ‘teška’ je oko 5,7 milijuna kuna, no tu spada i uređenje i opremanje prostora za dijagnostiku – potvrdio je ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić, koji je, spomenimo, prije desetak dana postao novi/stari ravnatelj nakon što se jedini javio na natječaj.

Dr. Devčić navodi kako su djelatnici prošli edukaciju i uređaj je već u pogonu, a radi u dvije smjene. Prioritet su, navodi, onkološki pacijenti.  

– Osim što idemo ukorak s tehnologijom, novi CT skraćuje vrijeme pregleda i ne zrači poput prethodnika. Vjerujemo kako ćemo njime dodatno smanjiti liste čekanja na dijagnostiku koje se kreću između 30 i 40 dana – pridodaje ravnatelj.

Podsjetimo, stari 16-slojni CT  bio je kupljen sredstvima donacija i Županije. Od ukupno tri milijuna kuna, koliko je plaćen, humanitarnom akcijom Zajedno do CT uređaja prikupljeno je 1,3 milijuna kuna. Predstavljen je bio početkom rujna 2008. godine. Otad pa sve do proteklih mjeseci, navodi ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, ‘odradio’ je stotine tisuća pacijenata i dao je velik doprinos.

U koprivničkoj bolnici, treba dodati, u tijeku su i radovi na uređenju i energetskoj učinkovitosti dijela zgrada u bolničkom sustavu koji bi trebali biti privedeni kraju do konca godine. Također, s početkom kolovoza i službeno je dovršena obnova dnevnih bolnica za pet kliničkih djelatnosti: fizikalnu medicinu, psihijatriju, neurologiju, anesteziologiju i dio palijativne skrbi.

– Nova, to jest stara uprava bolnice ima određene projekte i planove za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Vjerujem da ćemo već početkom iduće godine neke od njih i predstaviti i pokušati pokrenuti realizaciju – dovršio je dr. Devčić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Općina Pitomača proslavila svoj Dan i Vidovo

Općina Pitomača svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavila je Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Vida. Željko Grgačić, načelnik Općine osvrnuo se na ostvarene projekte

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI