Kako s djecom razgovarati o ratu?

Sasvim mala djeca možda nisu čula za sukob u Ukrajini, no većina tinejdžera je upoznata sa situacijom zahvaljujući društvenim mrežama.

Ako je vaše dijete čulo za aktualna zbivanja na području Ukrajine, vjerojatno je radoznalo oko toga što se događa, a vi možda niste sasvim sigurni kako postupiti. Zato smo proučili savjete stručnjaka kako razgovarati s djecom o toj temi.

Ako vaše dijete postavlja pitanja vezana uz rat, ne mora nužno značiti da je prestrašeno. Mnoga će djeca postavljati pitanja jer su radoznala.

– Pokušajte djetetu odgovoriti mirno i točno, a da sami ne budete pretjerano emotivni – objašnjava dječja psihologinja Emily W. King. Stručnjakinja za razvoj djece i tinejdžera RobynSilverman ističe da je sasvim uredu ako vaše dijete uopće ne zanima aktualna situacija. Predlaže da možete pokrenuti temu razgovora i obavijestiti ih o tome što se događa, ako smatrate da su dovoljno zrela za takve teme, no nemojte forsirati.

Isto tako, nemojte plašiti dijete vijestima ili uznemiravajućim slikama rata.

Iako je razumljivo da želite biti u toku s vijestima, imajte na umu da vaše dijete koje se nalazi u blizini može biti izloženo sadržaju koji nije primjeren za njegovu dob. Takav sadržaj je najbolje gledati kada dijete nije u blizini.

Izvor: Centar zdravlja

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI