Kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Preporuka je prije konzumacije ili termičke obrade oprati voće i povrće pod jačim mlazom tekuće vode. Na taj način skidamo mehaničke nečistoće, u koje se ubrajaju i pesticidi.

Kada kupujete voće i povrće u trgovini ili na tržnici, imajte na umu da tko zna koliko ruku je prošlo prije nego je došlo do vas.

– Nalazimo se u vremenu pandemije Covid-19 bolesti te je potrebno dodatno obratiti pozornost na pranje voća i povrća. Nakon kupovine u trgovinama predlažem ostaviti voće i povrće doma ‘u izolaciji’ 24 sata jer ne znamo da li je zaražena osoba dirala prljavim prstima ono što smo kupili. Dalje postupamo s voćem i povrćem kao i van pandemije – objasnila je Branislava Čili, dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Osim toga, na njima se osim virusa i raznih bakterija i nečistoća, nalaze uglavnom i pesticidi. Zato je važno dobro oprati svaki komad prije jela. Prije nego krenete prati voće i povrće, dobro operite ruke sapunom. Tako ćete biti sigurni da bakterije i nečistoće s vaših ruku nisu dodatno kontaminirale namirnicu koju perete. 

Imajte na umu da je dobro oprati i koru iako je nećete jesti, na primjer, lubenice. Naime, tijekom rezanja i jedenja lubenice rukama naizmjence dodirujete koru pa unutrašnjost koju jedete. Na taj način nečistoće se mogu naći u vašim ustima. Isto je i sa svim drugim voćem i povrćem – narančama, mandarinama, dinjama, krastavcima, krumpirima…

Savjetovala je kako je dobro voće i povrće oguliti, kada se to može, jer se i na taj način uklanja sloj nečistoća i mikroba. Posebno je naglasila oprez kod pripreme sve popularnijih zdravih napitaka.

– Posebno oprezne trebaju biti osobe koje često jedu sirovu hranu spremljenu u blenderima, što je u zadnje vrijeme jako popularno. Njima savjetujem dodatan oprez u pranju tih namirnica kako ne bi poremetili mikrobiotu u svojim crijevima što bi dovelo do napuhanosti, poremećaja pražnjenja crijeva i sličnog – kaže dr. Čilić.

– Još jedna važna stvar je da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa tako ni u pranju voća i povrća – naglasila je.

Tekst 24sata

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI