Kako se rashladiti bez klima uređaja?

Tijekom vrućih dana tražimo hlad, skrivamo se od sunca, pijemo rashlađena pića i osvježavamo se na sve moguće načine, a noću ne možemo zaspati jer se stalno okrećemo u potrazi za rashlađenim dijelom kreveta.

Ako imate klimu, lako je rashladiti prostoriju, no što ako u prostoriji u kojoj boravite nema klima-uređaja ili se on pokvario?

Evo nekoliko savjeta kako se rashladiti u prostorijama bez klime:

1. Navucite zavjese

Da biste izbjegli suncem ugrijani stan, važno je tijekom jutra navući zavjese.

2. Uklonite tepihe

Ako ne želite da toplina ostane u vašem stanu, riješite se stvari koje sakupljaju prašinu poput tepiha, i brojnih jastučića na kauču. To će pročistiti zrak i ohladiti ga.

3. Objesite mokri ručnik blizu prozora

Kada prozračite sobu, objesite mokri ručnik ispred otvorenog prozora. To će ubrzati hlađenje prostorije.

4. Spavajte na podu

Pritom ne mislimo da morate spavati direktno na parketu ili na pločicama, već premjestite madrac na pod. Naime, topli zrak je lakši od hladnog, stoga je na nižim razinama prostorije uvijek hladnije.

5. Nabavite ventilator

Ventilatori su jeftini, ne zauzimaju prostor i zaista su solidna alternativa ako nemate klimu.

6. Napravite svoj klima-uređaj

Ispred ventilatora postavite 2 boce zamrznute vode. Zrak koji struji iz ventilatora, dodatno će ohladiti zaleđene boce. Mijenjajte ih svaka tri do četiri sata.

Izvor: centarzdravlja.hr // Foto: freepik.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI