Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako se raspoređuje novac od dozvola? Klubovima tek manji dio članarine

Mnogo rasprava između ribiča u posljednje vrijeme donijelo je novo povećanje cijene ribolovne dozvole. Tako smo i u redakciju dobili nekoliko upita o tome kako se raspoređuje novac koji ribiči uplate kod plaćanja ribolovne dozvole. S obzirom na brojnost članova, uzmimo primjer Zajednice ribolovnih klubova Koprivnica i seniorsku dozvolu, koja je daleko najprodavanija kategorija.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Dakle, država je propisala da je cijena godišnje ribolovne dozvole 100 kuna, sve ostalo propisuje imatelj ribolovnog prava. U ovom slučaju to je Zajednica, ali svaki nositelj ribolovnog prava može postaviti cijenu koji on odredi. Dogovor je između klubova članica Zajednice da godišnja članarina u klubovima iznosi 550 kuna. Tehnički gledano, klubovi bi mogli odrediti vlastitu članarinu jer je svaki klub zasebna pravna osoba, tj. udruga, a zakonom je utvrđeno da svakako udruga određuje svoju godišnju članarinu. No, dobra je praksa da članarina u klubovima članicama Zajednice iznosi 550 kuna.

No, od tih 550 kuna, manji dio odlazi klubu u kojemu ste kupili godišnju dozvolu člansku iskaznicu. Klubu, dakle, za njegov rad ostaje 180 kuna od tog iznosa. Obveze prema županijskom ribolovnom savezu i Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom ribolovnom savezu iz članarine su dodatnih 120 kuna. Dakle, ostatak i najveći dio članarine odlazi u Zajednicu, dakle, ona inkasira po 350 kuna po svakoj prodanoj godišnjoj ribolovnoj dozvoli koja pak iznosi 650 kuna.

Tih 350 kuna je pak u Zajednici raspoređeno na sljedeći način. Tako je 50 kuna namijenjeno za rad Zajednice (naknade dužnosnicima, opći troškovi), 70 kuna po članskoj iskaznici odlazi za rad ribočuvarske službe (isplata naknade ribočuvarima, nabava opreme, troškovi goriva i sl). Najveći pak dio od toga novca odlazi na poribljavanje, tako da 200 kuna od članarine ide na fond za poribljavanje. Također, 20 kuna se isplati u fond za potporu klubovima, kojem oni prijavljuju svoje projekte koje Zajednica odlukom upravnog odbora financira ili sufinancira. Također, 10 kuna po dozvoli odlazi na uređenje voda. Ribolovcima će se uskoro nametnuti i novi trošak, a to je jednokratno plaćanje nove članske iskaznice. Radi se također o trajnom dokumentu, kao što je i uvjerenje o položenom ispitu, jer ribiči od sljedeće godine više neće dobivati jednokratne članske iskaznice, već će imati trajnu člansku iskaznicu, a članovi kluba će biti vidljivi ulaskom u sustav.

I u ovom sustavu ima nekih nedoumica, ali je to pak materijal za posebnu temu. Upravo zbog ovakvih načina financiranja, kada je država dozvolila slobodno formiranje članarina svim nositeljima ribolovnog prava, dolazi do razlika u iznosu članarine. Tako koprivnički ribiči, točnije članovi klubova članova Zajednice, plaćaju seniorsku dozvolu i članarinu 650 kuna. U Đurđevcu, Križevcima te u Međimurju to je nešto jeftinije, dok je u Ludbregu skuplje. No, treba imati na umu da je podravsko-prigorskim riblovcima za relativno mali iznos dostupno mnogo voda, kako tekućica, tako i stajaćica. Primjerice, u nekim dijelovima države, gdje mnogo ribiča gravitira k jednom jezeru, članske godišnje iskaznice koštaju do nekoliko tisuća kuna, s tim da postoji određen gornji broj članova. Briga o vodi i o ribljem fondu također je pak priča za sebe.

Cijena ribolovnih dozvola (seniori)

ZSRK Koprivnica

Seniori i HRVI     650

Juniori i seniorke  350

Kadeti         100

Reciprocitet ZŠRK Đurđevac  100

Reciprocitet ŠRD Ludbreg      300

ZSRK Đurđevac

Seniori HRVI       550

Juniori i Seniorke 300

Kadeti         50

Reciprocitet ZŠRK Koprivnica         100

ŠRK Križevci

Seniori i HRVI     550

Juniori i seniorke  350

Kadeti         100

Upisnina za nove članove        100

Radna akcija         200

ŠRD Ludbreg

Seniori i HRVI     700

Seniori 65+, Inv.os.       600

Juniori i seniorke  400

Kadeti         50

Upisnina     100

Podupirajući član 200

SŠRD Međimurje

Seniori i HRVI     500

Juniori i seniorke  300

Kadeti         50

Podupirajući član 100

Reciprocitet 300

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Sezona za Križevčane još nije gotova

Poznat Radnikov suparnik u kvalifikacijama za viši rang, ali prije toga – finale Kupa

Zahtjevna trasa od 103 kilometra

Stotinu biciklista na prvom Granfondu

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

Održan teniski turnir “Radnik open”

Karlovac

Koprivnički atletičari nastupili na Prvenstvu Hrvatske

Čestitamo!

VIDEO Prugovac slavi naslov prvaka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI