Kako su roditelji tjerali kćeri u seksualno roblje za novac i poklone

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničko-križevačka policija prošli je tjedan uhitila deset osoba s područja Đurđevca, Koprivnice, Drnja i Sigeca zbog strašne optužbe. Tereti ih se za kaznena djela trgovanja ljudima, spolnog iskorištavanja djeteta, podvođenja i još nekoliko drugih kaznenih djela. Riječ je o osobama romske nacionalne manjine, a među uhićenima je i dvoje maloljetnika. Kriminalističko istraživanje, kako nas uvjeravaju iz pravosudnih krugova, još uvijek nije završeno. Čini se da policija neće stati na ovim uhićenjima, bit će tu još svega…

– Treba naglasiti kako ovdje nije riječ o zadiranju u romsku tradiciju. Tabu-tema je kako u njihovu tradicionalno načinu života, koji je nama možda neshvatljiv, dolazi do prodaje djeteta za brak ili dogovaranja brakova. Ovdje se ne radi o tome, već o višekratnom prodavanju djece i djevojaka drugim osobama za novac – ispričao nam je naš izvor blisko upoznat s posljednjom problematikom koju su razotkrili policajci i s kojom su dosta posla u petak imali istražitelji Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

U petak poslijepodne koprivnički su policajci prepratili uhićene Rome na ispitivanje nakon kojeg su pušteni na slobodu. Potvrdio nam je to i glasnogovornik varaždinskih tužitelja Darko Galić.

– U ovom dijelu postupka ne mogu vam mnogo kazati osim potvrditi kako smo ispitali deset osoba od kojih su dvoje maloljetnici zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i drugih kaznenih djela – rekao je Galić i objasnio zašto su uhićeni pušteni da se brane sa slobode.

– Nije postojala niti jedna propisana osnova da se uhićenim osobama izrekne istražni zatvor pa su pušteni. No, postupak se nastavlja, vidjet ćemo što će tu biti dalje – dodao je Darko Galić. Među uhićenima, doznali smo, bile su osobe koje su prodavale svoju djecu za seksualne usluge, ali i kupci, korisnici tih ‘usluga’. Laički objašnjeno, obitelj je nudila svoju djecu, djevojke od 14 do 18 godina. Sve se odvijalo prema dogovoru, kada bi se korisnici usluga zadovoljili, djevojku bi vraćali obitelji prema dogovoru. Obitelj bi zauzvrat dobivala novac ili druge poklone različite vrijednosti.

Nije točno poznato kako su koprivnički policajci uspjeli razotkriti taj začarani, dosad nepoznati krug romskog života koji nema nikakve veze s njihovom tradicijom, već samo s kriminalom i ničim drugim. Navodno je cijeli slučaj policiji prijavila jedna od djevojaka koje su bile tako prodavane. Slomila se jer nije mogla trpjeti takvo zlostavljanje od vlastite obitelji, ali i ljudi kod kojih je završila. Nerijetko su djevojke bile tjelesno kažnjavane ako bi se pobunile ili proturječile svojim ‘iznajmiteljima’.

FOTO Varaždinske vijesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI