Kako su stare podravske lipe posvađale mjesnu vlast: “Sruši drvo, budi panj!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Namjera HNS-ovih i SDP-ovih općinskih čelnika u Podravskim Sesvetama da se sruše stare lipe na Trgu kralja Tomislava dovela je do novih trzavica s Općinskim vijećem u kojem većinu imaju nezavisne opcije Vlade Haluseka i Branka Rođaka.

Projekt rušenja lipa s ciljem uređenja Trga kralja Tomislava digao je na noge Branka Rođaka koji je zatražio da se donese odluka o zabrani rušenja koju je potvrdila vladajuća većina u Općinskom vijeću. Trn u oku Branku Rođaku i Vladi Haluseku je i rušenje stare lipe uz nogometno igralište zbog gradnje tribina. Projekt gradnje tribina, dodaje Rođak, općinskim vijećnicima nije predstavljen na odgovarajući način, što je, smatra on, još jedna obmana donačelnika Mladena Siteka.

– Lipe su stare između 60 i 80 godina i jedno smo od rijetkih sela koje ima takva stabla. Normalno je da ne želimo da se ruše jer su sva stabla zdrava. Nedavno je na toj jednoj lipi zahvaljujući obitelji Miloš othranjena i zaštićena sova ušara, što joj daje još veću vrijednost. Prostora za uređenje Trga kralja Tomislava ima i bez rušenja lipa – kaže Branko Rođak.

I Vlado Halusek odlučan je u namjeri da se stare lipe spase pa i on neće dopustiti donačelniku Mladenu Siteku da ogoli još jednu vrijednost Podravskih Sesveta.

– Kad su srušili lipe uz školu, krenuli su saditi nova stabla uz parolu Posadi drvo, ne budi panj. Sad su očito odlučili promijeniti parolu u Sruši drvo, budi panj – ističe Vlado Halusek.

Rođak i Halusek naglašavaju da nisu protiv projekata donačelnika, ako su ti projekti isplativi i dobro predstavljeni općinskim vijećnicima. Za spornu tribinu, kažu oni, bilo je rečeno da Općina neće izdvojiti niti jednu kunu i da će se graditi od novca dobivenog od Lokalne akcijske grupe Podravina.

– Dobivena potpora iznosi 139.000 kuna, a na kraju će se gradnja tribina popesti i na više od 200.000 kuna, što znači da su nam još jednom zamazali oči. Pri tom će srušiti i jednu lipu, iako ima prostora da se tribina gradi na drugom mjestu na kojem ne bi trebali “dirati” staro stablo – zaključio je Branko Rođak.

Donačelnik Mladen Sitek naglašava kako je legitimno pravo vladajuće većine u Općinskom vijeću da radi igrokaze na razini uzrasta dječjeg vrtića.

– Mišljenja sam da ”vladajuća oporba” ima jedinu namjeru rušenja svih projekata i razvoja mjesta s ciljem zaustavljanja razvoja kako bi na izborima prezentirali našu navodnu nesposobnost – ističe Sitek.

Rekonstrukcija postojeće staze, dodaje Sitek, mali je projekt za koji smatra da nema potrebe da se njime opterećuje Općinsko vijeće koje je još prije donijelo odluku o rušenju lipa zbog sigurnosti i dotrajalosti na dijelu novoizgrađene pješačke staze uz školsku zgradu.

Branko Rođak

– Ovaj projekt samo je nastavak daljnje rekonstrukcije i uređenja pješačke staze u istoj ulici i istoj katastarskoj čestici. Uklonili bi lipe, koje su uz temelje kuća i ograda, s ciljem sprječavanja uništavanja temelja kuća i buduće nove staze. Naime, korijenje drveća uništilo bi postojeću stazu do faze potpune neupotrebljivosti, na što se i sami mještani mogu uvjeriti. Uz rekonstrukciju postojeće staze zasadili bi novi drvored – zaključio je Mladen Sitek.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI