KAKO UNIŠTAVAMO PRIRODU Droplju i kečigu smo ‘sredili’, na redu su štekavac, zec i čigra

Mala čigra gnijezdi se na riječnim sprudovima i u cijeloj Hrvatskoj postoji tek 15-ak parova, od čega je polovica na rijeci Dravi, a divlji zečevi su u nestanku zbog tretiranja zemljišta kemikalijama


Autor: podravski.hr — 25.02.2013. / 13:37 Aktualno

Orao štekavac, zaštićena ptičja vrsta s podravskih pašnjaka i prigorskih gora, danas je toliko ugrožena da su lokacije njihovih gnjezdišta strogo čuvane tajne. Očajni zbog situacije, biolozi odlučili su se na takav korak budući da nemaju drugih načina zaštite ove ptičje vrste, koja je na rubu izumiranja na našem području, oko tokova Drave.
– Orao štekavac zahtijeva neometano gnjezdište, što se danas može vrlo rijetko naći – rekao je Goran Šafarek, koprivnički biolog.
Dodao je kako je štekavcu za lov potreban bistri i plitki tok rijeke pa je stoga na našem području tek nekoliko gnijezda tog orla. Upozorava kako trenutno primjerke ove ptice možemo izbrojati na prste.
Među najugroženijim vrstama su i mala čigra (na glavnoj fotografiji), rijetka vrsta dravske ribe crnke te vidra. Zanimljivo, sve su vrste vezane uz tok rijeke Drave, čiji je krajolik jedan od posljednjih takve vrste u Europi.
– Ove životinje, ali i mnoge druge ovise isključivo o povoljnim staništima koja nestaju mijenjanjem tokova rijeka te isušivanjem poplavnih područja poput dravskih rukavaca, idealnog mjesta za mriještenje riba – napominje Šafarek.
Upravo je jedan takav slučaj male čigre, koja se gnijezdi na riječnim sprudovima i koje u cijeloj Hrvatskoj postoji tek 15-ak parova, od čega polovica na rijeci Dravi.
– Kod nas više vjerojatno nema ptice droplje, a upitna je i populacija kečige koja je zbog djelovanja čovjeka nestala s naših područja – upozorava Šafarek.
Zaštićenim područjima bavi se Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Željka Kolar, ravnateljica, posebno je napomenula leptira livadni plavac, koji je među najugroženijim vrstama europskih leptira, a ovisi isključivo o biljci velika krvara uz čije posredovanje se jedino može razmnožavati.
Među ugroženim vrstama je i divlji zec, a sve manji broj jedinki u Podravini i Prigorju uočili su lovci koji svake godine prebrojavaju divljač.
– Populacija divljeg zeca pada i zato što se njegova staništa pretvaraju u poljoprivredna zemljišta – tumači Nevenko Jakopović, predsjednik županijskog Lovačkog saveza, i dodaje kako na opadanje populacije divljeg zeca vjerojatno utječe i tretiranje zemljišta brojnim insekticidima.
Izvještava: MATIJA DOLENEC / Fotografije: GORAN ŠAFAREK
orao stekavac
– Orao štekavac jedna je od najugroženijih vrsta našeg kraja