Kako znati vidi li vaše dijete dobro? Nikad nije rano za prvi pregled okulista

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Osjet vida je funkcija koja se razvija poput drugih funkcija u našem tijelu, stoga već u šestom mjesecu života djeteta roditelj sam može zamijetiti neka odstupanja. Pritom se misli na položaj oka (npr. bježanje oka), učestalije upale sa suzenjem, slabije praćenje osoba ili predmeta, i sl. To je dovoljan razlog za prvi posjet okulistu. Učinit će vam se da je zbog dobi djeteta teško učiniti dobar pregled, no nije tako.

Danas postoji niz testova kojima je moguće s velikom vjerojatnošću utvrditi problem i vrlo rano početi s liječenjem. Ukaže li se potreba, već u toj dobi mogu se ordinirati korekcijske naočale. Uspješnost liječenja je veća što se prije s njim počne. U dobi od tri godine dijete već dobro komunicira i mogućnost kvalitetnog pregleda nije upitna. S pet godina života djetetov intelektualni razvoj nameće i nove vidne zahtjeve.

Počinje interes za rad na blizinu (crtanje, pisanje, korištenje elektronskih igara). Sada se još lakše mogu uočiti greške u vidu. Slabiji vid na daljinu, slabiji vid na blizinu (takva djeca često odbijaju crtati, pisati i sl.), imaju učestalije glavobolje, žmirkanje ili treptanje bez nekog razloga, crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo, trljanje očiju. Sada posjet okulistu više nije upitan. Predškolska je dob bitna za razotkrivanje grešaka gledanja jer se tako sprečava razvoj slabovidnost ili ‘lijenog oka’.

Ako postoji dioptrijski nalaz na jednom oku, a na drugom ne, oko koje ne vidi dobro, naprosto se isključuje iz funkcije. Rano uočavanje takve greške i nošenje naočala omogućuje potpuno izlječenje. Uz nošenje naočala ili kontaktnih leća, potrebno je ‘bolje’ oko kažnjavati, što znači zatvarati ga flasterom kako bi ‘slabije’ oko bilo prisiljeno gledati.

Nošenje flastera na ‘boljem’ oku sigurno je jednostavnije u predškolskoj dobi jer su obveze djeteta manje, a vremena za vježbanje više. U školskoj dobi to je puno teže. Ako se dijete tuži na glavobolju, to vrlo često upućuje na probleme s vidom. Najčešća greška gledanja u toj dobi je dječja dalekovidnost koja ne mora imati nikakvih drugih simptoma (niti bježanje oka, žmirkanje, niti crvenilo oka). Zato bi pregled takvog malog pacijenta svakako trebao otpočeti u okulističkoj ordinaciji.

Pri dolasku okulistu učinit će se testovi koji odgovaraju dobi djeteta i čitat će se sličice na propisanim tablicama. Uoči li se da dijete ne može čitati propisane tablice, okulist će metodom skijaskopije (širenje zjenica kapanjem) odrediti dioptrijski nalaz. To je moguće učiniti i sasvim maloj djeci od jedne ili dvije godine i vrlo precizno objektivizirati nalaz, a time i propisati naočale. Ako se ovom metodom utvrdi dalekovidnost (+ dioptrija), te ako je postojao simptom glavobolje, djetetu se propisuju naočale. Nošenjem naočala vid se razvija, a rastom djeteta takav dioptrijski nalaz najčešće nestaje. Sasvim je drugačije ako je djetetu utvrđena kratkovidnost (- dioptrija). Kratkovidno će dijete lakše prihvatiti nošenje naočala jer je njegova vidna oštrina slabija na daljinu.

Takva djeca, u pravilu, bezuvjetno prihvaćaju naočale. Dalekovidno dijete češće će odbacivati naočale jer i bez njih često ima zadovoljavajuću vidnu oštrinu (ako su niže vrijednosti dioptrije), no simptomi glavobolje u tom će slučaju biti opetovani.  Dakle, cilj i obveza svakog roditelja jest da dijete prije polaska u školu barem dvaput posjeti okulista, savjetuje oftamologinja Gorana Pavičić.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI