KAKVA DRSKOST Djed pripremao ručak, unuk gledao tv. Lopov se ušuljao i maznuo im 23.000 kuna

Lopov je otišao u spavaću i u ladici pronašao kovertu s novcem


Autor: podravski.hr — 20.01.2018. / 11:45 Crna kronika

Kuća u kojoj se sve dogodilo; Ivan Lasić još je u šoku

Ivan Lasić pripremao je ručak u kući u Carevdaru kod Križevaca čekajući suprugu Đurđicu da se vrati iz grada. Unuk Petar u susjednoj je sobi gledao televiziju i sve je izgledalo kako uobičajena obiteljska idila u mirnom selu.
No, bilo je to daleko od idile. Za to je vrijeme nepoznati čovjek neopaženo ušetao u njihovu obiteljsku kuću kroz otključana ulazna vrata i otuđio novac koji je marljiva obitelj skupljala od prodaje jabuka.
– Bilo je to u utorak između 12.30 i 14.30 sati. Ja sam bio u kuhinji i pripremao ručak, a unuk Petar je gledao televiziju i švrljao po mobitelu. Ulazna vrata sam ovaj put ostavio otključana jer smo netom prije stigli doma. Netko je nečujno ušao u kuću i direktno produžio za spavaću sobu koja je bila prazna, a upravo je tamo bio novac – prepričava nam detalje umirovljenik Ivan.
Godinama je radio u HŽ-u u Koprivnici. Sa ženom Đurđicom pokrenuo je OPG Lasić i bave se prodajom jabuka.
– Žena prodaje jabuke u Križevcima u kućici, zaradi par stotina kuna dnevno i onda to spremamo doma u kuvertu jer nema smisla svakodnevno male prihode nositi u banku, pa to skupljamo na hrpu. Nemam kaj skrivati, u kuverti je bilo 23.000 kuna – otkriva Ivan i objašnjava zašto je uopće držao takvu količinu „keša“ u kući.
Dodaje kako počinitelji zasigurno imaju iskustva u ovakvim akcijama, pronašli su sakriveni novac u vrlo kratkom roku.
– Znaju gdje ljudi skrivaju novce, na tri mjesta: u noćnom ormariću, negdje ispod rublja ili negdje po ladicama u dnevnoj sobi. U našem slučaju, taj ko je bio u kući, ušao je direktno u spavaću sobu, otvorio par ladica i ubrzo pronašao knjigu u kojoj vodimo bilancu od jabuka, a ispod nje i kuvertu s prihodom – priča nam Lasić i dodaje kako je imao osjećaj da ga netko prati i da je vidio sjenu na dvorištu, ali nije tome pridavao pažnju.
– To nisu bili amateri, sigurno ih je bilo više. Morali su doći autom, znači jedan je vozač, jedan ide u posel, a netko gleda di sam ja. Susedi ništ nisu vidli, makar mi je susjed naknadno rekel da je prije tjedan dana vidio auto, isto tak’ oko 12.30 sati, kak’ se okreće na mom dvoru. Morali su me pratit da vide moju rutinu – detektivski obrazlaže Ivan i kaže kako mu je ipak najviše žao marljive supruge Đurđice koja bi ove godine trebala ići u penziju.
– Ona se muči da si nekaj zaradi, delala je ko trgovac u križevačkom Trgovačkom pa je bila na burzi, a sad prodaje jabuke, to je isto težak posel, pretprošle i prošle godine urod nam je uništio mraz – kaže on, ali ipak je ostao pozitivan u cijeloj priči koja je mogla završiti i kobnije.
– Mogli su me musnuti po glavi, mali je bil u sobi, nije ugodno. Novci dođu i odu, krivo mi je samo radi žene, ona se muči i skuplja da nekaj privredi, ali kaj sad, dogode se i takve stvari, svi smo živi i zdravi i to je najbitnije – optimistično je završio razgovor Ivan Lasić. (as)
FOTO: ADMIR SINANI