KAKVA FRKA Je li maslinovo ulje ekstradjevičansko ili nije morala provjeravati čak tri laboratorija

Prekršajni sud je tvrtku i odgovornu osobu proglasio krivima i dosudio im novčane kazne, a presuda je nepravomoćna


Autor: podravski.hr — 13.03.2019. / 19:14 Aktualno

Ilustracija / Uzorci su triput slani na analizu u laboratorije

Trgovački lanac Plodine i direktor nabave u poduzeću kažnjeni su jer je inspekcija ustanovila kako su u supermarketu u Koprivnici prodavali lažno ekstradjevičansko maslinovo ulje uvezeno iz Španjolske. Nakon izuzetih uzoraka i analiza u ovlaštenim laboratorijima, ustanovljeno je kako to ulje ne odgovara kategoriji ekstradjevičanskog.

Prema presudi Prekršajnog suda, tvrtka je kažnjena s 8000 kuna, a njezin direktor nabave i marketinga sa 600 kuna. Ulje je i prije presude povučeno iz prodaje.

Kako stoji u presudi, “prilikom inspekcijskog nadzora utvrđeno da se u prodaji nalazi proizvod ekstradjevičansko maslinovo ulje La Masia, a za koji je nakon analize uzetih uzoraka u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč utvrđeno da ne odgovara deklaraciji za ekstradjevičansko maslinovo ulje”. No, dokazivanje nije teklo glatko jer su i Plodine naručile svoju analizu koja je pokazala kako je s uljem sve u redu.

Prvo je inspekcija svoju prijavu potkrijepila nalazom porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam u kojem stoji da nije riječ o ekstradjevičanskom ulju, odnosno da ulje ne odgovara deklariranoj kakvoći. Potom su Plodine uzorak poslale na analizu u laboratorij CM Europa u Španjolsku koji je pak utvrdio da ulje potpuno odgovara zahtjevima iz Uredbe o kakvoći maslinovih ulja.

No, inspektorat se nije predavao pa je još jednom “poslao uzorak na protuocjenjivanje maslinovog ulja ovlaštenom laboratoriju za Opću službu za kontrolu prehrambenih proizvoda u Madrid u Španjolskoj”. Taj laboratorij izdao je izvještaj o rezultatima ispitivanja u kojem je navedeno da uzorak ipak nije sukladan kategoriji ekstradjevičanskog maslinovog ulja koja je deklarirana na proizvodu u koprivničkim Plodinama.

Prekršajni sud je tvrtku i odgovornu osobu proglasio krivima i dosudio im novčane kazne, a presuda je nepravomoćna. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA