KAKVA PRIJEVARA Poznati podravski voćar: Lažni direktor ukrao mi je deset tona jabuka

Marijan Pandur izgubio je 100.000 kuna


Autor: podravski.hr — 22.12.2017. / 20:05 Crna kronika

Nestalo je deset tona prvoklasnih jabuka

Poznati podravski voćar Marijan Pandur iz Kozarevca nedaleko od Đurđevca ostao je bez 100.000 kuna vrijednih jabuka i sokova od tog voća.
Sklopio je naizgled savršen ugovor s direktorom tvrtke Mivaz iz Zagreba Zoranom Ivoševićem i isporučio mu dogovorenih 5000 litara čistog soka i čak deset tona jabuka u sanducima. No, od sklopljenog posla prošle su tri godine, direktor s kojim je posao dogovorio više se nije javljao, a obitelj Pandur nije dobila ni lipe. Što je najgore, potraživanja nemaju od koga naplatiti jet je tvrtka s kojom je Marijan Pandur poslovao u blokadi, a njegova su potraživanja tek 39. u redu naplate.
Osumnjičeni direktor u bijegu je pred hrvatskim pravosuđem i nitko ne zna gdje se nalazi. Nakon provedene istrage, određenog istražnog zatvora i naloga za uhićenjem, koji je još na snazi i nije realiziran, koprivnički su tužitelji nedavno podignuli optužnicu u kojoj od Općinskog suda traže da se direktoru prevarantu sudi u odsutnosti.
Ugledni voćar Marijan Pandur, kako nam je rekao, isprva nije sumnjao u namjere direktora Zorana Ivoševića s kojim je sklopio posao. Prije isporuke robe provjerio je bonitet njegove tvrtke i sve je bilo u redu.
– Bonitet je štimao, a on mi je tvrdio da jabuke i sokove nabavlja za sindikate. Isporučio sam mu robu i od njega sam dobio bianco zadužnicu, a kad sam pokušao naplatiti potraživanje, shvatio sam da sam žrtva prijevare. Uza sve nedaće koje muče nas voćare, još se nađu i prevaranti koji nam nanose dodatne štete – žali se poznati voćar.
Nakon što je prošlo ugovorenih 60 dana roka za plaćanje, Pandur policiji je podnio kaznenu prijavu protiv Ivoševića, a u međuvremenu je doznao kako on nije bio jedina njegova žrtva.

Marijan Pandur, poznati voćar

– Doznao sam da je na isti način prevario oko 30 poljoprivrednih proizvođača i tvrtki. Odmah sam bio svjestan da nikad neću doći do svojih 100.000 kuna, ali sam kaznenu prijavu podnio radi pravne satisfakcije. Ivošević je, kako sam doznao, pobjegao iz Hrvatske, no nadam da će se kad-tad vratiti i biti kažnjen – zaključio je.
Koprivnički tužitelji od Općinskog suda su zatražili da se odmetnutom direktoru sudi u odsutnosti, no to je vjerojatno slaba utjeha voćarima poput Pandura koji su ostali bez velike zarade. Tijekom istrage tužiteljima je iskaz dao prevareni proizvođač jabuka.
– Početkom 2014. nazvao me netko iz tvrtke Mivaz, predstavio mi se kao Ivan Bistrović te rekao da želi sklopiti poslovnu suradnju. Kako do sada nismo surađivali, zatražio sam ga bianko zadužnicu i posao smo dogovorili e-mailom. Dogovorili smo da robu dostavim u skladište u Zagrebu. Dočekao me Zoran Ivošević i predao zadužnicu s valutom 60 dana. Potpisao je račun i otpremnicu. Nakon nekog vremena nazvao me netko iz Zagreba i raspitivao se za cijenu mojih proizvoda. Kada sam mu poslao cjenik, rekao mi je da je on moju robu nabavio duplo jeftinije. Tada sam shvatio da sam prevaren, pokušao sam kontaktirati Ivoševića, no bez uspjeha – rekao je istražiteljima prevareni Pandur. (ke, db)
FOTO: ARHIVA