Kakvo otkriće! U Podravini ‘iskopali’ selo iz srednjeg vijeka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Robert Čimin, Ivan Valent i Saša Hrenić, djelatnici koprivničkog Muzeja, na poziv etnografa Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta obavili su terenski pregled u predjelima Limbuš i Selišće u Kloštru Podravskom gdje su mještani prilikom obrade zemljišta pronašli ulomke keramike. Kako to područje nije bilo arheološki evidentirano terenskim pregledom, potvrđeno je ranije pretpostavljeno postojanje naselja iz razdoblja srednjega vijeka.

– Zasad se može reći kako je riječ o višeslojnom arheološkom lokalitetu koji je bio nastanjivan od pretpovijesti pa do kasnoga srednjega vijeka. Potvrda tome očituje se u ulomcima keramičkog posuđa koje se može datirati u kasno brončano doba od 1200. do 1000. godine prije Krista, a pripadaju takozvanoj Kulturi polja sa žarama – kaže Robert Čimin.

Dio takvog naselja istražen je prije pet godina na lokalitetu Ruškova Greda sjeverno od Podravskih Sesveta. Koprivnički Muzej u proteklih je šest godina provodio veći broj arheoloških istraživanja na području Kloštra Podravskog i Podravskih Sesveta te ih prezentirao izložbom vlastelinstvo Gorbonok.

– Tom izložbom nije ispričana završna priča pa se ostavlja prostor za nastavak  istraživanja kojima će se dobiti precizniji podaci o prostoru koji je sve donedavno svekolikoj stručnoj javnosti bio velika nepoznanica – dodao je Robert Čimin.

FOTO Cropix / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI