PODRAVSKI LIJEČNICI PODIJELJENI Dok jedni već prepisuju kanabis, drugi ga ne žele preporučiti i smatraju neučinkovitim

Ako postoje indikacije i poštuje se struka, a specijalist preporuči prepisivanje takvog lijeka, onda ću ga i prepisati – kazala je dr. Jagoda Gašpari


Autor: podravski.hr — 24.12.2017. / 20:01 Aktualno

Ilustracija / Laboratorij Opće bolnice u Koprivnici

Medicinska upotreba preparata na bazi kanabisa, koji se već neko vrijeme isključivo na liječnički recept mogu nabaviti u ljekarnicama, podijelila je struku.
Lijekove i pripravke na bazi kanabisa, koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, sukladno pravilniku, mogu propisivati izabrani doktori u djelatnosti obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti koji mogu preporučiti pripravke na bazi kanabisa su specijalisti neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. I dok neki obiteljski liječnici kažu kako se još nisu susreli s upitom pacijenta o takvim lijekovima, drugi, poput koprivničke liječnice dr. Jagode Gašpari, kažu kako ima upita, no dosad nije izdala niti jedan recept za takve lijekove.
– Ovi lijekovi izdaju se isključivo na crni, neponovljivi recept i tu postoje vrlo stroga pravila i smjernice kojih se treba držati. Ako postoje indikacije i poštuje se struka, a specijalist preporuči prepisivanje takvog lijeka, onda ću ga i prepisati – kazala je dr. Jagoda Gašpari.
S njom se ne bi složila koprivnička onkologinja dr. Iva Kardum Fucak, koja kaže kako dosad nikad nije preporučila terapiju ovakvim preparatima.
– Stav je Hrvatskog onkološkog društva da ne podržavamo ovakvu terapiju i ona nije opravdana, a i regulativa nije dovoljno sređena po tom pitanju – rekla je dr. Kardum Fucak.
Stav Hrvatskog društva za internističku onkologiju je sljedeći: u današnje vrijeme značajno poboljšane suportivne terapije, uloga kanabinoida ipak je izgubila na značaju, barem što se tiče onkoloških bolesnika, što nikako ne umanjuje njenu vrijednost u drugim indikacijama(…) Treba upozoriti da u ovom trenutku nema dovoljno dokaza za primjenu kanabisa i njegovih derivata kao antitumorskih lijekova, odnosno da se opaženi rezultati istraživanja na staničnim i životinjskim modelima ne mogu direktno interpolirati na ljude.
S druge pak strane, dr. Suzana Pejnović, voditeljica Odjela za neurologiju koprivničke Opće bolnice, kaže kako se lijek na bazi kanabisa nalazi na B-listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te ga je osobno preporučila otprilike sedam puta.
– Podijeljena su mišljenja, no na primjer, kod težih bolesnika s multiplom sklerozom preporučit ću ovaj lijek. Nažalost, još uvijek je vrlo skup pa nije dostupan svim pacijentima, no normalno se prepisuje na crnom receptu – rekla je dr. Pejnović.
Preparati na bazi kanabisa mogu se preporučiti jedino kod prisutnosti AIDS-a, multiple skleroze, karcinoma i kod djece s rijetkim epileptičnim sindromom. U koprivničkim ljekarnicama lijek se s receptom može naručiti, no to su vrlo rijetki slučajevi, tek su u jednoj ili dvije ljekarne rekli da su lijek izdali.
– Upita pacijenata uvijek ima, a u zadnje vrijeme izdali smo ovaj lijek na otprilike pet recepata. Za njega se plaća puna cijena koja iznosi oko 600 kuna za manju dozu i do 1100 kuna za veću – rekli su nam u koprivničkoj Ljekarni Horvat. (sm)
FOTO: ARHIVA