Kanadska istraživačka tvrtka kupila zgrade nekadašnjeg Farmala

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Farmaceutska industrija, čini se,  vraća se u Ludbreg. Poslovne zgrade i pogoni nekadašnjeg ludbreškog Farmala imaju novog vlasnika, tvrtku Medipure iz Zagreba. Naime, ta tvrtka kupila je spomenute nekretnine od MIBE pharmaceuticalsa, tvrtke kćeri njemačkog Dermapharma. Radi se sveukupno o nešto više od 10.000  četvornih metara sa zgradom i dvorištem. Tvrtka kupac Medipure iz Zagreba je pak podružnica kanadske tvrtke istog imena. Radi se o kompaniji koja se bavi ispitivanjem lijekova.  

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

 – Medipure Pharmaceuticals je biofarmaceutski inkubator koji se bavi  otkrivanjem i razvoje vlastitih lijekova na recept. Naši osnovni proizvodi ciljaju specifična područja bolesti, uključujući lijekove protiv  bolova, poremećaje raspoloženja/anksioznost, mučninu, apetit, onkologiju, artritis, dermatologiju i bolesti jetre – stoji u opisu djelatnosti ove kanadske tvrtke koja je relativno friško osnovana, ali prema popisu zaposlenih i menadžmenta, vidljivo je da se radi o ozbiljnoj tvrtki u kojoj u znanstvenom savjetu „sjede“ vrlo ozbiljni znanstvenici, a između njih je i ugledni hrvatski znanstvenik Ognjen Brborović.

Što se tiče hrvatskog dijela nove tvrtke koja je osnovana 2018. godine, nju vode  Boris Bruno Weiss, koji je i glavni izvršni direktor matične tvrtke, i Dubravko Kičić, hrvatskoj javnost najpoznatiji kao bivši ravnatelj Imunološkog zavoda u Zagrebu. Iako nismo uspjeli doznati detaljnije planove tvrtke Medipure u Ludbregu, sama kupnja ovog prostora velika je investicija i pokazatelj da postoje ozbiljni planovi Medipurea u Hrvatskoj i Ludbregu.

Budući da u Farmalovoj zgradi postoji mikrobiološki i fizikalno-kemijski laboratorij, vrlo je izvjesno da će se u Ludbregu obavljati ispitivanje lijekova, a možda i proizvodnja, upravo ono što je nekad Farmal i radio sve do gašenja. Iako u Ludbregu postoji iznimno uspješna tvrtka iz farmacutske branše, a radi se o Lukapsu, tamo se ipak ne proizvode lijekovi, već kapsule za lijekove. Gašenjem Farmala i pogona Belupa u Ludbregu prestala je duga tradicija proizvodnje lijekova u tom gradu, gdje je zapravo nastao Belupo.

Što se pak tiče Farmala i sudskog procesa koje traje već godinama, suđenje negdašnjem glavnom menadžeru ludbreškog Farmala Draženu Dediju i preostalim optuženicima u korupcijskoj aferi Hipokrat, jednom od najvećih postupaka domaćeg pravosuđa, još uvijek nije završeno dugih osam godina od podizanja optužnice.

Na posljednjoj raspravi održanoj 7. svibnja ove godine odlučeno je kako će se razdvojiti postupak protiv okrivljenika. Kako nas je izvijestila Matea Bulka, službenica za informiranje Županijskog suda u Zagrebu, od sudskog postupka u kojem je prvooptužen Dražen Dedi, razdvojen je postupak protiv 21 optuženice i optuženika zbog primanja mita. Rasprave u tim postupcima već su zakazane, a razdvajanje postupka uvelike će ubrzati suđenje Draženu Dediju koje je imalo velikih problema zbog neprestanih odgoda početaka suđenja. Uvjet za održavanje ročišta dolazak je svih optuženih i branitelja, i to je sucima koji su bili zaduženi za predmet bilo vrlo teško ostvariti. Uz puno muke, prijetnje prisilnim dovođenjima, suđenje Draženu Dediju zbog toga se toliko odužilo.

Dražen Dedi uhićen je 2012. godine, a nakon što su istražitelji i tužitelji obavili svoj posao, na početku postupka 2014. godine, osim tvrtke Farmal i direktora Dražena Dedija, optužene su bile 364 osobe među kojima su velika većina bili liječnici i ljekarnici. USKOK ih je teretio za brojne zlouporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita. Prvooptuženog glavnog menadžera Farmala Dražena Dedija USKOK tereti da je od liječnika tražio da svojim pacijentima propisuju lijekove Farmala, a zauzvrat su dobili novac ili usluge, skupe poklone ili pak daleka, egzotična putovanja. Dedi se kao prvooptuženi predsjednik uprave Farmala s još nekoliko direktora optužuje da je od 2009. do uhićenja u listopadu 2012. godine povezao veći broj liječnika i ljekarnika na području cijele Hrvatske koji su primali mito.

Većina optuženih, uključujući i samu tvrtku Farmal iz koje je Dedi nakon izbijanja afere morao otići, priznali su krivnju i osuđeni su na temelju nagodbe s USKOK-om. Farmal je tako kao osuđena tvrtka morao platiti vrtoglavih 2,5 milijuna kuna kazne. Nakon što je optužnica i službeno potvrđena, početak suđenja usporile su nagodbe još četiri osobe, tako da je optužnica s prvotno 364 osobe spala na samo 37. Konkretnom brojkom, među optuženima je bilo čak 335 liječnika, uglavnom obiteljske medicine koji najviše i prepisuju lijekove pacijentima. Krivnju su prije priznala 324 liječnika i ljekarnika, koji su kažnjeni novčano ili su im izrečene uvjete osude ili im je pak zatvorska kazna prema sporazumu zamijenjena radom za opće dobro.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI