Kanižajada Limačijada: Djecu žele upoznati s rodnim krajem Paje Kanižaja

Prošlog je tjedna u prostorijama Društva hrvatskih književnika održano predstavljanje manifestacije Kanižajade Limačijade, koja se ove godine vraća u svoj rodni kraj, točnije u Koprivnicu.

Na natječaj su pristigli učenički radovi iz 14 županija i to sa svih krajeva Hrvatske. Dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj, istaknula je da je od samoga početka organiziranja ovog natječaja jedan od ciljeva bio i upoznavanje dobitnika nagrada, a i šire javnosti, s bogatim književnim krugom Podravine i Republike Hrvatske.

Namjera je dobitnike nagrada odvesti u Koprivnicu i Đelekovec kako bi upoznali rodni kraj Paje Kanižaja, a vrijedno je vidjeti i rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, Drage Britvića u Pitomači, Božice Jelušić u Đurđevcu, na brjegovima koji okružuju Koprivnicu klet Frana Galovića i Antuna Nemčića Gostovinskog, knjižnicu u kojoj je stolovala Božena Loborec, kuću Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, Božidara Prosenjaka u Kuzmincu i Mladena Kerstnera u Ludbregu.

Ovogodišnji domaćin je, kako je već bilo i najavljeno, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, a središnja svečanost održat će se u svibnju u Domoljubu.

Objava rezultata ovogodišnjeg natječaja bit će 2. travnja 2022. na Međunarodni dan dječje knjige, ali i Andersenov rođendan. Članovi Povjerenstva za prosudbu učeničkih radova ove godine su poznati književnici Božidar Prosenjak, Julijana Matanović te Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Svečana dodjela nagrada odvijat će se na dvije lokacije, i to 27. svibnja 2022. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ali i u Koprivnici, točnije u Domoljubu.

– Bit će to ujedno i nagovještaj povratka Natječaja sredini kojoj pripada i iz koje je ponikao. Nagrađenim učenicima bit će predane vrijedne knjige naših izdavača, ali i simbol Kanižajade, šarmantna leptir mašna koja je bila zaštitni znak Paje Kanižaja – ističu iz organizacije ovog događaja. Autorica ove simbolične nagrade je akademska slikarica i skulptorica Marija Vuletić.

Kako smo doznali od suorganizatora manifestacije Siniše Cmrka, u planu je organiziranje smještaja djece na Šoderici za vrijeme trajanja manifestacije u Koprivnici, a u najavi je i radionica scenarija koju će voditi iskusni i nagrađivani scenaristi Mate Matišić i Zlatko Krilić. Pokraj Ministarstva kulture, partner u organizaciji i podršci je i Društvo hrvatskih književnika.

Foto: HUŠK – Hrvatska udruga školskih knjižničara

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI