Kao u srednjem vijeku: Odustali od nade u asfalt i kanalizaciju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stanari Vinogradskog puta u koprivničkom prigradskom naselju Draganovec već desetljećima muku muče s prašnjavim putom koji prolazi kroz njihovu ulicu. Svakodnevno vodom polijevaju put ispred svoje kuće kako se ne bi prašilo svaki put kad onuda prođe automobil, a situacija je posebno neizdrživa ljeti.

– Ne možemo otvoriti prozore, ne možemo sušiti rublje na otvorenom. Dvorište nam je ponekad sivo, a ne zeleno jer se stalno praši, a budući da ovdje živi jako puno ljudi, a sve nas je i više, promet je sve gušći. Moj auto u zatvorenoj garaži toliko je prašan kao da sam s njim bio u polju. Ovo je postalo neizdrživo, tu se ne da živjeti – veli Stanko Koprek.

I njegov susjed Ivica Cmrk požalio se na probleme s prašinom, a od sna o asfaltu oboje su odustali odavno.

– Ne mora se tu puno govoriti, vidite i sami. Prašina je nesnosna. Tu sam 16 godina i još tada kad sam ovdje kupio kuću rečeno je da će iduće godine krenuti kanalizacija, a nakon toga asfalt. Do dana današnjega ništa – kaže Ivica.

Velik problem imaju i s pražnjenjem septičkih jama.

– Svako malo, eto ti komunalnog redara. One koji prazne septičke ‘u privatnom aranžmanu’ obavezno netko prijavi komunalnom jer je to zabranjeno. Da zovemo Komunalac, to bi nas koštalo 500-tinjak kuna po cisterni, a to je ogroman novac. Ne možemo si priuštiti da mjesečno izdvajamo i po 1000 kuna za pražnjenje septičke grabe – kaže Stanko.

Ivica pak kaže kako mora minimalno dvaput mjesečno prazniti jamu, a on toliki novac nema.

– Drage volje bih da mi Komunalac ispumpa septičku, ali po nekoj normalnoj cijeni. Još bih radije da imamo kanalizaciju, ali je nemamo. Nije normalno da nas se kažnjava što nemamo kanalizaciju – požalio se Ivica.

Njihova susjeda Bernarda Jambor ogorčena je na mjerodavne jer se svugdje drugdje radi, a ova je ulica ostala ‘kao u srednjem vijeku’

– Toliko govora o europskim projektima, milijunima, eurima, a od realizacije ništa. Toliko je tu stanovnika, male djece, a nemamo osnovne uvjete za život. Osjećamo se kao ljudi drugog reda, a ima nas dovoljno da nas se uzme u obzir. Međutim, do sad ništa od toga. Najviše mi je žao što toliko godina upozoravamo na stvari koje se događaju u našoj ulici, a nikad nitko na ta upozorenja i molbe nije reagirao – objasnila je Bernarda.

Iz Komunalnog redarstva Grada Koprivnice potvrdili su da su u zadnjih pet godina zaprimili osam prijava zbog ispumpavanja septičkih sabirnih graba po neovlaštenim osobama.

Stanko i Ivica ljuti su zbog previsoke cijene pražnjenja septičkih jama

– Nakon svake prijave komunalno redarstvo izvršilo je izvid na prijavljenoj lokaciji. Utvrđeno je da su prijave točne jer prijavljeni građani nisu koristili uslugu ovlaštenog izvoditelja pražnjenja sabirnih  eptičkih jama na području grada, već su koristili neregistrirane i neovlaštene privatne osobe da im izvrše  pražnjenje septičkih jama. U dva je slučaja komunalno redarstvo neposredno po prijavi građana zateklo neovlašteno ispumpavanje septičke jame. U svim tim slučajevima naloženo je neovlaštenom pružatelju usluge da je dužan sadržaj  cisterne isprazniti na pročistaču u Herešinu te o izvršenom pražnjenju dostaviti dokaz komunalnom redarstvu, što je u svim slučajevima i učinjeno. Pružateljima usluge, kao i stanovnicima Vinogradskog puta u Draganovcu za koje je komunalno redarstvo zaprimilo prijavu, izdalo je opomene – kažu u Gradu.

Što se tiče asfaltiranje ulice, u Gradu kažu kako je u Ulici Vinogradski put potrebno prvenstveno postaviti podzemne instalacije, odnosno vodove kanalizacije, nakon čega će uslijediti asfaltiranje predmetne ulice.

– Neodgovorno bi bilo asfaltirati ulicu te naknadno raditi iskope radi postavljanja kanalizacijske mreže. Kako je provedba izgradnje kanalizacijske mreže u predmetnoj ulici planirana u sklopu projekta Aglomeracija Koprivnica, asfaltiranje će biti moguće tek nakon završetka navedenog projekta. Projekt Aglomeracije u završnoj je pripremnoj fazi, nakon čega će biti poznata terminska provedba izgradnje kanalizacijske mreže u pojedinoj ulici – rekli su u gradskoj upravi.

FOTO: Dubravko Vutuc

Na slici: Koprekovi zbog prašine već godinama polijevaju put

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI