Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kapela, zaštitni znak Basaričekove ulice, ali vapi za obnovom

Sakralni inventar kapele svete Rozalije u Đurđevcu u Ulici Đure Basaričeka rješenjem Ministarstva kulture dobio je status kulturnog dobra. Sakralni inventar sastoji se od od glavnog oltara svete Rozalije te bočnih oltara svetog Ivana Krstitelja i svetog Roka. Glavni kasnobarokni oltar predstavlja vrlo vrijedno djelo za proučavanje altaristike 18. stoljeća na području sjeverne Hrvatske, a krasi ga slika sv. Rozalije te sa strane kipovi svetih djevica i mučenica Lucije i Apolonije.

Oltar svetog Ivana Krstitelja krasi slika s prizorom Isusova krštenja u donjem dijelu, a u gornjem dijelu slika Uznesenja Marijina na nebo. Na oltaru svetog Roka se uz sliku tog sveca nalaze i kipovi svetog Jeronima i svetog biskupa Nikole.

O kapeli svete Rozalije u Ulici Đure Basaričeka godinama vodi brigu Đurđevčanka Marijanka Bartolić zajedno sa susjedima.

Marijanka Bartolić

– Kapela je zaštitni znak našeg kvarta, a i danas privlači brojne vjernike. Svaki put kad otvorim njena vrata uvijek netko dođe da se pomoli, što dovoljno govori koliko ona znači Đurđevčanima – priča nam Marijanka Bartolić.

Kapela ima karakteristike male crkve, a u njoj se nalazi i zvonik pa je Marijanka i ulozi zvonarke.

– U našem kvartu svi su dobro upoznati s mojim poslom pa se uvijek obrate kad žele da se zvoni za njihove pokojnike. Prije je sa zvonjenjem bilo puno više posla, no i sad ima onih kojih žele da se zvona oglase i s kapele svete Rozalije – dodaje Marijanka Bartolić.

Svete mise u kapeli služe se dvaput godišnje, na blagdan zaštitnice svete Rozalije, 4. rujna, te svetog Roka 16. kolovoza, kojem je posvećen pomoćni oltar. Posebna pažnja uređenju kapele posvećuje se uoči tih svetih misa.

– Posla u brizi oko kapele ima skoro stalno, i to od košnje okoliša do čišćenja unutrašnjosti, a kad treba, pomažu mi i susjedi – kaže Marijanka Bartolić.

Želja je stanara Basaričekove i da se obnovi pročelje te sama unutrašnjost kapele. Za realizaciju te investicije pokrenuta je suradnja Župe i gradske uprave kako bi se potrebna sredstva povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Obnovom bi se kapela mogla koristiti i za promociju vrijedne baštine koju ima, a plan je gradske uprave i da se koristi za atraktivna vjenčanja. U kapeli smo imali jedno vjenčanje, i to od bivše dogradonačelnice Kristine Benko Markovica – zaključila je Marijanka Bartolić.

FOTO Darko Imbriša

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN OTVORENIH VRATA ĐURĐEVAČKIH SREDNJIH ŠKOLA

FOTO: Đurđevačke škole predstavljaju svoje programe

Zaklada volim križevce

FOTO: Turnirom „Beer Pong“ prikupljeno 200 eura za stipendije

psihosocijalna podrška

Udruga slijepih provela niz aktivnosti u sklopu programa „Priprema, pozor, SAD…”

nove cijene

Loše vijesti za sve vozače, od sutra poskupljuje gorivo. Evo koliko…

MISLI NA ZDRAVLJE

Imate problema s visokim krvnim tlakom? Ovu hranu obavezno izbjegavajte!

ŽIVOT S ALERGIJOM

VIDEO Monika je prije sedam godina završila u komi zbog krive terapije: I dalje se bori s misterioznom bolešću…

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI