KAPETAN GOLD Upoznajte čovjeka koji je Zemlju oplovio bezbroj puta i s tih putovanja donio more uspomena

Svaki predmet u kući ima svoju priču, no kapetan Gold posebno je ponosan na kolekciju čaša iz Hard Rock Cafea


Autor: podravski.hr — 13.11.2017. / 11:01 Stil

Kapetan Gold s tamnoputim ljepoticama u Rio de Janeiru

Antun Gold (68), umirovljeni kapetan dugih plovidbi iz Križevaca, tijekom 30-ak godina kapetanskog staža obišao je sve kontinente osim Antartike i gotovo da ne postoji država u kojoj nije bio.
Danas provodi dane sa suprugom Brankom u kući koja je dupkom ispunjena brojnim suvenirima s putovanja tijekom 42 godine plovidbe. Svaki predmet u kući ima svoju priču, no kapetan Gold posebno je ponosan na kolekciju čaša iz Hard Rock Cafea. Ima ih 65 (od ukupno 168, op.a.) i među njima su čaše iz Beiruta, Nashvillea, Seula, Shanghaija, Rio de Janeira i Hollywooda. Sva je ta mjesta Antun posjetio i upoznao. Njegova supruga Branka neko je vrijeme provela s njim na brodu.
– Bilo je to nezaboravno iskustvo. Pekla sam kruh i kolače za posadu i sjećam se kako su bili oduševljeni vanil-kiflicama – smije se Branka Gold.

Jednu je sobu u obiteljskoj kući u Križevcima uredio poput brodske kabine

Jedno je vrijeme tako skupljala maske. Gdje god je Antun otputovao, vratio se s još jednom maskom. Najdraža joj je ona iz Meksika, koja simbolizira rođenje, život i smrt. No, tu je i stolica iz Jakarte ili pak krzno hijene, klokana, leoparda i bivola iz Kambodže.
– Kupio sam sva ta krzna. Nikada nisam bio lovac, a ne bih niti imao vremena loviti sve to – objasnio je Antun Gold kroz smiješak.
Najveći brod kojim je upravljao bio je dug čak 298 metara i nosio je impresivnih 5000 kontejnera, što je više od 20.000 tona tereta. Najduže je plovio 40 dana uzastopno, a oko svijeta je prošao nekoliko puta. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF