Kapitalan projekt: Plan je Ludbreg pretvoriti u prometno sjecište

Grad Ludbreg u suradnji s Varaždinskom županijom predstavio je projekt uspostave centra za intermodalni prijevoz tereta na području grada Ludbrega i okolne regije, o čemu smo već pisali. Ludbreg bi time postao središnja točka za prikupljanje i distribuciju tereta za obližnje područje.

Cilj je omogućiti prikupljanje roba koje treba otpraviti na određene destinacije, najčešće morske i riječne luke, te druge veće ili manje intermodalne i distribucijske centre, primarno u Europi. No, jednako tako i što se tiče prijevoza roba iz ostalih destinacija do intermodalnog centra u Ludbregu. Intermodalni centar omogućio bi pretovar roba između ceste i željeznice, a samim time i znatno veću mogućnost korištenja željezničkog prijevoza.

Grad Ludbreg zajedno sa svojim partnerima projekt će prijaviti već na prve europske natječaje koji se očekuju u siječnju iduće godine.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ističe kako postoji interes gospodarstvenika da se željeznica koristi kao najjeftiniji način dobave sirovina. Grad Ludbreg tako će kroz suradnju sa Županijom ponuditi opciju korištenja željezničkog kolodvora kao intermodalnog centra čiji je cilj pretvaranje Ludbrega u jedno ozbiljno čvorište ne samo za Ludbreg, već prostor cijele bivše općine te dalje prema Jalžabetu i susjednom Međimurju.

Također, cilj je ljudima omogućiti bolju povezanost te im tako pružiti više sadržaja.

– Činjenica je da postoje dvije skupine stanovnika, oni stariji te oni ispod 18 koji nemaju prijevozno sredstvo i iz tog su razloga poprilično zatvoreni i nedostupni su im različiti sadržaji. Svi oni koji su prošli sportske treninge, glazbenu školu ili vožnju starijih ukućana do liječnika ili ljekarne znaju koliko to iziskuje vremena i čekanja. Ovaj pilot-projekt koji se nadamo provesti bit će jedan kvalitetan primjer i za druge gradove, a osim funkcionalnosti, pomaže i u smanjenju stakleničkih plinova – rekao je Bilić, te dodao da je u planu i nabava novih autobusa i gradnja novih željezničkih postaja.

FOTO Grad Ludbreg

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI