Kaskara: Piće od zrna kave – niti kava, niti čaj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kaskara, što na španjolskom znači kora, sušena je kora ploda kave. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kavu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu.

Iako je sirovina za kaskaru dio bobice kave, piće okusom uopće ne upućuje na kavu. Zrna kave dozrijevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju crveniti. Sirova kava u njenom omotaču naziva se ‘kavina trešnja’.

Je li to kava? Čaj? Ili nešto sasvim drugo?

Kaskara se nalazi negdje između kave i čaja. Ona zapravo potječe od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može uvrstiti u kategoriju  čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterizirati kao neka vrsta voćnog čaja.

Kakav ima okus?

Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog okusa s notama šipka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen okus, ali ipak nudi note oštre kiselosti – ipak dolazi iz zrna kave.

Koliko kofeina sadrži šalica kaskare?

Kao što je dokazano istraživanjem koje su proveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šalici kaskare otprilike je petina onog u običnoj šalici kave. Čak u najjače spravljenom napitku kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg/l, u odnosu na široki raspon kofeina u kavi koji se može kretati, ovisno o vrsti kave i načinu priprave, u rasponu od 400 do 800 mg/l.

Izvor: 24sata.hr

FOTO: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI