KASNO SE SJETILI Službenici Zavoda za mirovinsko ‘zaboravili’ utjerati dug od Podravke

Točka na i šlampavosti državnog zavoda jest to što uopće nije tražio naknadu sudskih troškova


Autor: podravski.hr — 02.06.2018. / 9:54 Aktualno

Zavod za mirovinsko osiguranje u Koprivnici

Zbog šlampavosti državne administracije, Podravka neće morati vratiti državi dio invalidske mirovine koja se isplaćuje njezinu radniku koji je zadobio tešku ozljedu na radu.
Nesreća se dogodila još 26. svibnja 1999. godine i nakon nje je Podravkinu radniku utvrđena profesionalna nesposobnost za rad te je morao otići u invalidsku mirovinu.
Vještačenjem je utvrđeno kako je ozljeda na radu na radnikovu invalidnost utjecala u udjelu od 70 posto, te je toliki dio mirovine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje morala refundirati Podravka.
Ona je to i činila, ali samo godinu dana. Sve do srpnja 2017. godine činovnici u državnom zavodu za to nisu marili, a onda su se sjetili sudskim putem utjerati dug od Podravke.
Međutim, Trgovački sud u Varaždinu ovih je dana u nepravomoćnoj presudi konstatirao kako je dobar dio Podravkina duga prema HZMO-o otišao u – zastaru. Konkretno, sa zahtjevom za povrat novca do srpnja 2014. godine u državnom zavodu mogu se „slikati“. Radi se o oko 26.000 kuna plus zatezne kamate.
Ostatak, oko 50.000 kuna – iznos koji nije u zastari – Podravka je platila i prije no što je Trgovački sud donio presudu.
Točka na i šlampavosti državnog zavoda jest to što uopće nije tražio naknadu sudskih troškova, pa sud o tome nije niti odlučivao. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF