Katastrofa: U Hrvatskoj se godišnje posvaja manje od 100 djece, a može puno više

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Hrvatskoj se godišnje posvaja manje od 100 djece, iako barem 400 djece ispunjava uvjete za posvojenje, a jedan od najvećih problema je odugovlačenje s postupkom oduzimanja roditeljske skrbi, upozoreno je u petak na Konferenciji o posvajanju s međunarodnih sudjelovanjem, koju je organizirala udruga Adopta.

Članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg istaknula je kako je udruga dosad predlagala izmjene niza propisa, kako bi se ubrzalo posvajanje djece i pospješila provedba postojećih akata, ali u zadnje tri godine ništa nije učinjeno na tome.

U Hrvatskoj postoji značajan interes za posvajanje djece jer je zabilježeno oko 1300 potencijalnih posvojitelja, no zbog sporosti sustava sve je više onih koji usvajaju djecu iz inozemstva, a to otvara opasnost od trgovine djecom.

Također, unatoč velikom interesu, zbog spore procedure procesa posvajanja djeca koja su u sustavu državne skrbi odrastaju i dolaze u dob kada teže pronalaze roditelje, kaže Topčić-Rosenberg.

Poručila je da su pretpostavke za poboljšanje statistike posvajanja ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljske skrbi i uvođenje poticajnih mjera za veći broj posvajanja, pogotovo za teško posvojivu djecu, a to su djeca starije dobi, pripadnici nacionalnih manjina i djeca s poteškoćama.

Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz područja socijalne skrbi, dječjih domova i obiteljskih centara koji se bave posvajanjem i rade s posvojiteljskim obiteljima, a predavanje će održati i John Simmonds, stručnjak iz Velike Britanije.

Raspravlja se o izazovima pri donošenju odluka o lišavanju roditeljske skrbi, toksičnom stresu i njegovu utjecaju na intelektualni i emocionalni razvoj djeteta, utjecaju LifeStoryWork metode na integraciju osobne povijesti djeteta, te o posvojenju u Hrvatskoj.

(Hina) xmt ymd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI