Kaznu možete dobiti i ako se vozite presporo – evo koliko

Kazne za preveliku brzinu vožnje mnogim su vozačima dobro poznate. No, kako piše HAK revija, valja podsjetiti kako kaznu možete “zaraditi” i za presporu vožnju.

Naravno, radi se o presporoj vožnji u uvjetima kada bi ona predstavljala prijetnju sigurnosti na cestama, a ona je definirana i zakonom. Točnije, Zakonom o sigurnosti prometa. Naime, spora vožnja nije uvijek bezazlena. Osim stvaranja kolona i gužvi, kod mnogih vozača stvara nervozu, a poneki od njih se u tim trenucima odlučuju za neracionalno pretjecanje.

Naime, kako prenosi HAK – u zakonu piše da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

Kada iza vozila koje se iz neopravdanih razloga presporo kreće, odnosno koje se kreće brzinom manjom od najveće dopuštene brzine na cesti ili manjom od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nastane kolona, vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe. Kazna za nepoštavnje ovih odredbi je 500 kuna.

Također, određena je novčana kazna od 300 kuna i to kada je brzina kretanja vozila iz prethodnog stavka manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, a čiji vozač nije uključio sve pokazivače smjera, koje ne mora imati u slučaju kada koristi žuto rotacijsko svjetlo.

Najmanja dozvoljena brzina u normalnim uvjetima na cestama je 40 km/h.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI