KAŽU DA ĆE PROPASTI Dimnjačari tražili 20 posto više cijene čišćenja, gradska vlast ih odbila

Savjet za zaštitu potrošača također je odbio suglasnost na novi dimnjačarski cjenik


Autor: podravski.hr — 09.03.2018. / 9:09 Aktualno

Dimnjačari kažu da ovako više ne mogu poslovati

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić odbio je dati suglasnost na novi cjenik dimnjačarskih usluga kojim je predviđeno prvo poskupljenje nakon gotovo 14 godina. Učinio je to na prijedlog gradskog savjeta za zaštitu potrošača.
Za najčešću uslugu – čišćenje dimnjaka od peći na kruta i tekuća goriva – koprivnički dimnjačari zatražili su povećanje za 20 posto – s dosadašnjih 30 kuna na 36 kuna po dimnjaku (45 kuna s PDV-om) – zatraživši poskupljenje i drugih usluga te uvođenje novih, poput kontrole ložišta aparata za centralno grijanje.
Vlasnici triju obrta i tvrtki koje imaju koncesiju za dimnjačarske usluge u Koprivnici složili su se kako je stanje u njihovoj branši teško te da je od 2004. godine, otkad drže sadašnje cijene, inflacija iznosila više od 31 posto.
– Koncesijska naknada jako je visoka i iznosi 30 posto ukupnih prihoda. Povećanje cijena je nužno želimo li zadržati ljude u ovome poslu i dati im iole normalnu plaću. Ja sam već razmišljao o zatvaranju obrta, jer poslujem s gubitkom. Morao sam čak dići kredit kako bih mogao dati plaće ljudima tijekom ljeta, kad nema toliko posla. Ako se cjenik ne izmijeni, ne vjerujem da ću dočekati kraj koncesije za dvije godine – kazao je Goran Trubelja, vlasnik dimnjačarskog obrta koji radi od 1996. godine.
U svome zahtjevu dimnjačari su napisali i kako muku muče s radnom snagom.
– Uslijed gubitka djelatnika te izvršavanja usluga bez profitabilnosti, narušila bi se kvaliteta izvršenih usluga, što predstavlja opasnost za korisnike usluga. I ovo povećanje je vatrogasna mjera kako bi se djelatnicima mogla ponuditi daljnja atraktivnost dimnjačarstva kao zanimanja – tvrde dimnjačari.
Nakon odbijenice su poslali novi, izmijenjeni cjenik, u kojemu traže nešto blaže poskupljenje. Primjerice, za čišćenje dimnjaka na kruta i tekuća goriva nova cijena bila bi 32 kune (ili 40 kuna s PDV-om). To bi se uskoro trebalo naći na dnevnom redu nove sjednice Savjeta za zaštitu potrošača.
– Odbijeni su jer se nisu držali dogovora. Bio je postignut neformalni sporazum o novom cjeniku, ali onda smo doživjeli iznenađenje na sjednici Savjeta – kazao nam je izvor iz Savjeta za zaštitu potrošača. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF