Kći: Svom tati pomažem i opraštam, ali on i dalje uporno pije i laže

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon napisa o problemima u kojima se našao Božo Stubić, žitelj ludbreškog prigradskog naselja Segovina, u redakciju nam se javila njegova kći Vedrana (34) koja je htjela iznijeti svoju stranu priče.

Podsjetimo, Podravski list u dva je navrata pisao o životnoj priči Bože Stubića. Božo je donedavno živio u staroj klijeti, točnije u podrumskoj prostoriji pokraj vinograda u vrlo lošim uvjetima. Najgora je bila prometna izolacija, jer se do klijeti nije moglo doći automobilom, već isključivo pješice, i to po vrlo zahtjevnom terenu. Nakon toga Božo Stubić preselio se u drugu klijet na mnogo dostupnijem području i u mnogo boljem stanju od njegove stare klijeti. Njegov dobročinitelj bio je varaždinski poduzetnik Mario Mendek, koji je kupio klijet te dopustio Boži Stubiću da živi u njoj.

Međutim, Božina kći Vedrana Novoselec odlučila je ispričati svoju stranu priče. Naime, osjetila se pogođenom zbog, kaže, krive percepcije u javnosti oko odnosa s ocem.

– Ispada da moj otac nema kamo ići, a upravo u ovoj kući ima pravo doživotnog uživanja. Istina je da je kuća bila njegova, ali kada sam došla ovdje živjeti, nije bilo vode niti sanitarnog čvora, a unutrašnjost je bila u izrazito lošem stanju. Ulagala sam u kuću da bih stvorila prostor u kojem se može živjeti. Tada sam dogovorila s ocem da kuću daruje meni, a on prema ugovoru ima doživotno pravo stanovanja, što piše i u gruntovnom izvodu – rekla je Vedrana Novoselec i dodala da nikada nije tjerala svog oca da se iseli iz kuće.

Vedrana Novoselec: Nikad nisam tjerala oca od kuće

– Da sam i htjela, ne bih ga mogla istjerati, jer ima zakonsko pravo živjeti ovdje. Moja namjera bila je baš suprotna, nudila sam ocu da živi u prizemlju, a da ću si ja urediti kat, kako bi bio sam, na što je navikao. On je tada odlučio da će otići u klijet jer mu je navodno liječnik rekao da treba što više svježeg zraka. Ipak, izgleda mi da ocu nije odgovaralo što sam ja tražila čistoću i nisam tolerirala alkohol. Osim toga sve je imao, od škrinje pune mesa do ostalih namirnica, čak sam mu povremeno davala i džeparac. Prala mu odjeću i sve ostalo – objasnila je Vedrana Novoselec.

Kaže, i nakon što se odselio, ona je ocu kupovala namirnice te je imao otvoren račun u lokalnoj trgovini.

– Dogovorila sam s prodavačicama da ću platiti sve što uzme od namirnica. Nisam htjela da mi otac bude gladan. Upravo zato sam se osjetila povrijeđenom kad je ispalo da je moj otac prisiljen živjeti u divljini. Istina je da je njegova klijet na vrlo nepristupačnom mjestu, ali to je bio njegov izbor. Kada je odlučio da ide u klijet, u uređenje vinograda, puta te klijeti i u nove stupove u vinogradu uložila sam 10.000 kuna kako bi mu bilo tamo što bolje. On i sada ima dom i vrata su mu još uvijek otvorena – govorila je pomalo tužnim glasom Vedrana Novoselec.

Povijest odnosa Vedrane i njezina oca dio je životne drame koju je ona proživljavala u svom djetinjstvu i mladosti.

– Majka me napustila kad sam imala četiri godine. Centar za socijalnu skrb oduzeo me ocu jer su smatrali da ne vodi dovoljno brige o meni, ali i zbog još nekih razloga. Provela sam 16 godina u udomiteljskoj obitelji, a u to vrijeme otac me samo jednom posjetio. Ipak, pokušala sam još jednom uspostaviti odnos s njim i željela sam mu pružiti dostojan dom, a sad sam ispala nasilnica koja je oca istjerala iz vlastite kuće. Također, stvorio se dojam da nema gdje živjeti. Htjela sam se brinuti za njega jer nema nikakvih primanja unatoč svemu što se dogodilo – vrlo emocionalno objasnila je Vedrana Novoselec svoj odnos s ocem,  a nadovezala se i na podatak koji je iznesen, a radi se o njegovu zdravstvenom stanju.

– Bilo je navedeno da je moj otac imao moždani udar. Istina je sasvim drukčija. On je pao i ozlijedio glavu, ali bez ikakvih ozbiljnih posljedica. Uzrok njegova pada vidi se iz nalaza krvi, jer su tamo bili prisutne supstance zbog kojih je moglo doći do pada – istaknula je Vedrana te još jednom pružila ruku pomirenja svom ocu.

– Moji su udomitelji umrli. Budući da me majka napustila, otac je jedino što imam od „svoje krvi“. Pružila bih mu još jednu priliku, ali mora se promijeniti i reći istinu. Bojim se da će oni koji se sad za njega brinu od njega dići ruke kad uistinu bude star i nemoćan, a onda će se opet od mene tražiti da uskočim, a tako ne želim razgovarati – odlučna je Vedrana Novoselec, koja je nakon vrlo teškog djetinjstva i mučnog rastanka sa svojim roditeljima postala jača osoba.

Uspjela je staru očevu kuću pretvoriti u dom, naći partnera te stalno zaposlenje, a mnogo snage, emocionalnog napora i novca uložila je u pokušaj da ona i njezin otac ponovo uspostave normalan odnos.

– Sve sam bila spremna napraviti, a pomagala sam mu cijelo vrijeme. Trebalo je samo malo razumijevanja – pomalo razočarano govorila je Vedrana Novoselec.

Njezinu priču potvrdila je i susjeda Nada Ivanić koja je također poznanica i Bože Stubića. – Znali smo se sresti na ulici, a koji put je bio kod mene kad sam trebala nadničara za poslove oko poljoprivrede. Često je znao govoriti da ide doma kćeri da mu opere rublje ili pripremi jelo ili namirnice koje su mu nedostajale. Ne razumijem kako ispada da nema dom kad je i sam govorio da ga ima – istaknula je Nada Ivanić i objasnila da je razlog njezinog javnog istupa želja da na vidjelo izađe istine o Vedrani kao brižnoj i dobroj osobi.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI