Kesten – slastan i ljekovit simbol jeseni

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica. U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao nadomjestak za kavu.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Ovo orašasto voće sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan.

Mnogi nisu svjesni da vlakna iz namirnica mogu imati značajnu ulogu u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Dobre masti iz kestena pomažu uravnotežiti kolesterol, smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. To pak smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i koronarnih bolesti srca.

Međutim, kesten je bogat folnom kiselinom, što utječe na porast količine majčinog mlijeka u žena. Sadrži puno proteina, kalcija, željeza, fosfora, cinka i vitamina, koji mogu regulirati protok krvi, stimuliraju bubrege i daju tijelu energiju i hranjive tvari, stoga se kesteni mogu smatrati dijelom prehrane tijekom trudnoće i dojenja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI