Kina kaže da su prosvjednici kao “teroristi”, aerodrom u Hong Kongu ponovno radi

Podravski list profile

Ured Kine u Hong Kongu ocijenio je u srijedu da se protuvladini prosvjednici ne razlikuju od “terorista”, a američki predsjednik Donald Trump objavio je da se kineske oružane snage kreću prema granici s Hong Kongom i pozvao na smirivanje napetosti.

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ektremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom. Ta izrazito oštra izjava uslijedila je nakon sukoba prosvjednika i interventne policije u zračnoj luci zbog kojih su drugi dan zaredom bili obustavljeni letovi.

Nekoliko desetaka demonstranata ostalo je i u srijedu na aerodromu koji radnici čiste od krvi i krhotina. Šalteri za prijavu putnika otvoreni su za stotine putnika koji su preko noći čekali na svoje letove. Kineski mediji pišu u srijedu o “obojenoj revoluciji” kojoj je cilj destabilizirati lokalnu vladu i “ponovno izručiti grad Zapadu”.

“Kineska vlada nikada neće dopustiti ekstremnu oporbu, neće dopustiti Zapadu da Hong Kong odvuče u protukineski tabor niti dopustiti da grad padne u dugotrajni kaos ili da postane baza Zapadu za rušenje kineskog političkog sustava”, piše u uvodniku državnog lista Global Times.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom. 

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

“Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom”, napisao je Trump na Twitteru. “Svi bi trebali ostati mirni i sigurni”, dodao je.

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na “druge metode” ako se prosvjedi ne završe.

“To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong”, rekao je Patten za radio BBC. “Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira”, istaknuo je.Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

(Hina) xbcav/xtm ybcav

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti