Klijenti dobivaju sporove za “švicarce”, no zastara je sve bliže

Podravski list profile
Ove presude, kako smo napomenuli, dobar su pokazatelj sudske prakse što se tiče tužitelja, odnosno klijenata

Nepravomoćne presude općinskih sudova u Koprivnici i Bjelovaru pokazatelji su sudske prakse kojom se svi oni koji su tužili banke zbog uvećanih rata kredita na temelju promjenjive kamatne stope mogu nadati presudama u svoju korist.

Ipak, valja biti na oprezu jer se još čeka odluka Vrhovnog suda o tome imaju li pravo na povrat preplaćenih rata oni koji su svoj kredit konvertirali iz švicarskih franaka u drugu valutu.

Naime, prvo je Općinski sud u Bjelovaru još u lipnju ovo godine Zagrebačkoj banci naložio da korisniku kredita u švicarskim francima Blažu S. vrati iznos od oko 2500 franaka (16.000 kuna), koji je prema presudi preplatio kredit u ratama koje su rasle zbog promjenjive kamatne stope koja je, prema presudi, ocijenjena nedopuštenom. Uz to, banka mu mora isplatiti i kamate na taj iznos pa će svota na koncu, ako presuda postane pravomoćna, premašiti 20.000 kuna.

Kamata narasla na 9,7 posto

Koprivnički je Općinski sud prošli mjesec naredio OTP banci da jednoj koprivničkoj umirovljenici, također zbog nezakonski naplaćenih kamata, vrati  nešto više od tisuću švicarskih franaka (6500 kuna) sa zateznim kamatama, a toliko je, tvrdi se u presudi, oštećena klijentica. Također, banka mora platiti i troškove postupka veće od 9000 kuna.
Kako piše u presudi, banka je jednostrano bez razgovora s klijentom podigla kamatu, a time i ratu kredita. Budući da je kamata narasla na 9,7 posto godišnje i zbog jačanja franka rate su bile sve veće te je klijentica morala podići životno osiguranje kako bi zatvorila kredit.

 – Uz svoja primanja, mirovinu od 2700 kuna, nisam više mogla plaćati mjesečne rate od 2500 kuna i morala sam nekako zatvoriti kredit – rekla je sutkinji i dodala kako se bojala da će inače ostati bez kuće.

Banka se pak pravdala da je njihova klijentica sama izabrala varijabilnu kamatnu stopu te da su i njoj rasli troškovi zbog jakog franka. No, sutkinja se pozivala na kolektivnu parnicu Udruge Potrošač kojom su htjeli dokazati da se radilo o nepoštenoj poslovnoj praksi banaka, a u korist im je išla i konačna odluka Vrhovnog suda RH iz 2015. godine koja je stala na stranu klijenata osam tuženih banaka, a među njima i OTP banke, ranije Splitske banke koja joj se pripojila.

Ove presude, kako smo napomenuli, dobar su pokazatelj sudske prakse što se tiče tužitelja, odnosno klijenata, a na koprivničkom Općinskom sudu vodi se još nekoliko sudskih sporova.

Još pet postupaka

– Trenutno se na Općinskom sudu u Koprivnici vodi pet postupaka radi utvrđenja ništetnih odredbi ugovora o zajmu koje su građani sklopili sa bankama. Dana 25. veljače 2019. godine dovršen je jedan postupak, no odluka kojom je utvrđena ništavost odredbi ugovora zasada je nepravomoćna – odgovorio nam je Darko Magdić, sudac Općinskog suda u Koprivnici.

Dodao je da postoji najava Vrhovnog suda kako će tijekom ožujka ove godine biti donesena odluka o ovoj vrsti predmeta budući da zastara za pokretanje postupaka nastupa 13. lipnja 2019. godine pa će tom odlukom biti zauzeto stajalište koje će se koristiti u postupcima radi utvrđenja ništetnih odredbi ugovora o zajmu. 

Upravo je ova odluka najočekivaniji trenutak  u sporu klijenata i banaka, a najviše se tiče toga imaju li pravo povrata preplaćenih kamata i oni korisnici koji su napravili konverziju kredita iz franka u neku drugu valutu. Upravo zbog toga mnogi korisnici kredita koji su plaćali visoke rate, a svoj su kredit u međuvremenu konvertirali, oklijevaju s pokretanjem spora jer bi u slučaju negativnog rješenja za njih nastali poveliki sudski troškovi.

Dobra vijest

Dobra vijest za korisnike kredita je i presuda Općinskog suda u Rijeci koji je nedavno presudio u koristi klijenta koji je svoj kredit konvertirao u euro. Sud je unatoč toj činjenici odredio da korisnik kredita ima pravo povrata preplaćenih rata kredita. Sutkinja Bajčić Ivančević presudila je ništetnost konvertiranoga CHF ugovora, a jedan od razloga je što je sud mišljenja da se ovdje radi samo o aneksu ugovora, a ne novom ugovoru, a i taj promijenjen ugovor ima sudbinu originalnog koji je proglašen ništetnim.

–  Ova presuda veliko je ohrabrenje onima koji traže utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu te je još jedna u nizu pozitivnih presuda za konvertirane CHF kredite, što nam daje za pravo vjerovati da će Vrhovni sud nakon pozitivnih pravomoćnih odluka u Zadru i Osijeku te nakon pozitivnih prvostupanjskih odluka sudova u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku te na još nekoliko općinskih sudova, konačno odlučiti da potrošači s konvertiranim CHF kreditima imaju pravni interes zahtijevati svoje preplaćene iznose od banaka s kojima su ugovorili CHF kredite – poručili su iz Udruge Franak koja okuplja korisnike kredita u švicarskim francima. No ovdje se radi i o utrci s vremenom jer je datum zastare na potraživanja za preplaćene rate kredita zbog promjenjive kamatne stope 13. lipnja ove godine, a do tog vremena svi koji misle podići tužbu to trebaju i učiniti, inače će zauvijek izgubiti to pravo.

FOTO: Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti