KNJIGOVOĐE SE ZAIGRALE Poznati poduzetnički par optužen za izvlačenje 1,4 milijuna kuna iz tvrtke

Ivandija je optužen i da je uništio poslovne knjige svoje tvrtke


Autor: podravski.hr — 16.05.2018. / 8:51 Aktualno

Slavica i Zdravko Ivandija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv poznatog poduzetničkog para iz Đurđevca “zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i povrede obveze vođenja poslovnih knjiga”.
Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o supružnicima Zdravku (65) i Slavici (63) Ivandija, koji su bili odgovorne osobe u vlastitoj knjigovodstvenoj tvrtki Kont-ing.
– Optužnicom se okrivljenike tereti da kao direktori trgovačkog društva u Đurđevcu, od siječnja 2010. do studenog 2011. godine, nisu novac ostvaren poslovanjem društva i uplaćen od korisnika usluga društva evidentirali kao prihod društva, već su njime plaćali troškove učinjene svojim kreditnim karticama i koristili ga za druge vlastite potrebe te podizali gotovinu i zadržavali je za sebe, čime su se protupravno okoristili za više od 1,4 milijuna kuna – priopćeno je danas iz Županijskog državnog odvjetništva.
Zdravka Ivandiju tereti da “nije prijavio poreznoj upravi ostvarene prihode društva, čime je izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit u iznosu većem od milijun kuna”. Osim toga, optužen je da je vodio poslovne knjige tvrtke tako da bude otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja, ali i da je “uništio poslovne knjige koje je bio u obvezi čuvati”.
Optužnica je nepravomoćna i na nju će se supružnici Ivandija sigurno žaliti putem svojih odvjetnika. Inače, Zdravko Ivandija poznat je i kao dugogodišnji šef računovodstva posrnule đurđevačke tvrtke Natura Agro koja je propala u stečaju. (rm)
FOTO: ARHIVA