Književno-izvedbeni susret: Govorili o Krležinu životu u Dugoj Rijeci

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Dugoj Rijeci, mjestu u općini Rasinja, prošli je tjedan održan sada već tradicionalni program Krleža i Duga Rijeka. Riječ je o književno-izvedbenom susretu radi upoznavanja Krležine povezanosti s tim mjestom, u kojem je jedno vrijeme živio i stvarao, pišući dramu Vučjak, dok mu je supruga Bela u Dugoj Rijeci bila učiteljica.

Stota obljetnica njihova života u Dugoj Rijeci ove je godine obilježena predavanjima i performansima. Među ostalima, govorio je i Vlaho Bogišić, i to o Krležinu privatnom životu te o utjecaju privatnog života na njegov stvaralački opus za vrijeme boravka u Dugoj Rijeci.

Performer Bojan Koštić izveo je performans sa simboličnim zakopavanjem poruke u boci, što je ustvari monolog Valenta Žganca Vudrige iz romana Na rubu pameti, dok je Antonio Grgić izveo performans inspiriran Krležinim romanom Zastave s jasnom porukom o prolaznosti i čestim promjenama vlasti. Programu se pridružila i učenica Osnovne škole Andrija Palmović Područna škola Veliki Poganac Zorana Đurašević s pričom o Zmajčeku Pozajčeku.

Taj izmišljeni lik zapravo je podloga za kasnije nastajanje balada Petrice Kerempuha. Organizator su i ove godine umjetnička organizacija Artikulacije, Muzej grada Koprivnice te Općina Rasinja.

FOTO Općina Rasinja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI