KOBNA BICIKLIJADA Dječak (13) bez kacige teško ozlijeđen, stariji muškarac iznenada umro

Osim državnom odvjetništvu, izvještaj ćemo poslati i Centru za socijalnu skrb, pa će te institucije s utvrđenim činjeničnim stanjem odlučiti ima li kakve dodatne odgovornosti – rekao nam je Matko Murić, policijski glasnogovornik


Autor: podravski.hr — 24.10.2018. / 8:54 Aktualno

Ilustracija / Neoprezni biciklist teže je ozlijeđen

Ludbreška biciklijada “Crazy hill” zamalo je bila poprište velike tragedije. Naime, u spuštanju iz smjera Vinograda Ludbreških u Prigorskoj ulici prema Ludbregu s bicikla je pao 13-godišnji dječak i teško se ozlijedio.
Na mjesto nesreće odmah je stiglo vozilo hitne pomoći, koje je nesretnog dječaka prebacilo u varaždinsku Opću bolnicu. Dječak je zbog velike brzine kojom se kretao s bicikla pao izravno na glavu, a prisutni sudionici biciklijade odmah su o događaju obavijestili hitnu liječničku pomoć, ali i policiju.
Kako neslužbeno doznajemo, dječak je bicikl vozio bez zaštitne kacige, a sama nesreća dogodila se na vrlo strmom mjestu, tako da su ozljede mladog biciklist bile vrlo ozbiljne. Kako su nam poznanici obitelji objasnili, najteže ozljede nastale su na dječakovom nosu i usnama, gdje su zbog siline udarca pukle nosne kosti, a teške ozljede i razderotine nastale su i na usnama. Osim toga, pretrpio je ozbiljan potres mozga.
Inače, na biciklijadi sudjelovalo je 146 biciklista svih dobnih skupina. Najmlađi i najstariji vozili su jedan krug pod nazivom ‘Happy’ od trga preko Hrastovskog, kroz ludbreško vinogorje i Ludbreških Vinograda natrag do gradskog trga. Biciklisti s boljim biciklima i boljom fizičkom kondicijom krug duljine 12 kilometara ponovili su tri puta.
– Osim državnom odvjetništvu, izvještaj ćemo poslati i Centru za socijalnu skrb, pa će te institucije s utvrđenim činjeničnim stanjem odlučiti ima li kakve dodatne odgovornosti – rekao nam je Matko Murić, službenik za informiranje Policijske uprave varaždinske.

Tradicionalna biciklijada Crazy Hill u Ludbregu

Murić je potvrdio da dječak kod vožnje nije ima zaštitnu kacigu te da se pad dogodio nakon službenog završetke biciklijade, iako je stradali dječak prethodno bio sudionik iste.
– Policija još jednom apelira na roditelje da inzistiraju da njihova djeca, kad sudjeluju u prometu kao biciklisti, svakako nose zaštitne kacige. Također, djeca mlađa od 16 godina ne bi smjela sama kao biciklisti sudjelovati u prometu. Važno je napomenuti da je svaki biciklist i pješak sudionik prometa i dužan je pridržavati se pravila i zakonskih odredaba – zaključio je Murić.
Od organizatora, a to je bio grad Ludbreg, doznajemo da su svi sudionici biciklijade bili dužni imati zaštitnu kacigu i svu dodatnu opremu, a upravo zbog nepridržavanja tih propisa nekolicina sudionika isključeno je iz službenog dijela ovog događaja.
No, još jedan tragični događaj vezan je uz nedavnu ludbrešku biciklijadu: jedan je sudionik naknadno preminuo. Kako smo doznali, radi se o starijem muškarcu iz Zagreba koji je s društvom u Ludbreg došao biciklom te sudjelovao na biciklijadi. Nakon povratka biciklima u Zagreb, u blizini Križevaca muškarcu je pozlilo, a unatoč brzoj intervenciji njegovih prijatelja i hitne pomoći, liječnici su mogli samo proglasiti smrt, vjerojatno zbog srčanog zastoja. (md)
FOTO: DRAŽEN VAĐUNEC