KOBNA IGRA Dvoje djece stradalo u igri plastičnim pištoljima, jednom od njih u bolnici utvrđene teže ozljede

Dođe li do težeg ozljeđivanja, naravno da se to može prijaviti i da su, ovisno o vrsti djela, moguće kaznene prijave ili zbog nanošenja ozljeda ili općeopasne radnje – ističu u policiji


Autor: podravski.hr — 31.08.2018. / 14:26 Aktualno

Ilustracija/Hitna je prevezla bebu u Klaićevu

Jedan se mališan izvukao tek s manjom ozljedom oka, dok bi drugi mogao imati trajno oštećenje uslijed ozljeđivanja običnim dječjim plastičnim pištoljima kupljenim na nedavnom proštenju u Podravini.
Oba slučaja potvrdila je koprivnička pedijatrica dr. Zorka Valentić koja želi skrenuti pozornost roditeljima da paze što kupuju djeci.
– Djeca se igraju tim pištoljima koji ispaljuju plastične metke. Na prvu, može izgledati da su bezopasni, no vidite da kad ih se ispali izravno prema očima može biti velikih problema – navodi dr. Valentić.
Kakvo je stanje teže ozlijeđenog djeteta, nismo uspjeli doznati na Odjelu pedijatrije jer je dijete, navode, vjerojatno bilo na obradi kod oftalmologa u Općoj bolnici.
Riječ je o pištoljima koji ispaljuju sitne plastične kuglice koje mogu biti iznimno opasne ako pogode oči. Na takvim pištoljima, doduše, piše kako su za djecu većeg uzrasta, obično od 12 godina na više. No, čini se kako se roditelji ne pridržavaju uputstava na takvim igračkama, pa ih kupuju i djeci manjih uzrasta. Zato je zadnjih godina u Hrvatskoj bilo nekoliko slučajeva ozljeđivanja djece plastičnim pištoljima.

Plastični pištolj koji ispaljuje kuglice

Razgovarali smo prošli tjedan s nekoliko koprivničkih liječnika koji se, bez iznimke, slažu s pedijatricom dr. Zorkom Valentić.
– Pitate me može li plastični pištolj biti opasan? Vidite da može. Posebno oni koji ispaljuju plastične kuglice. Pogodi li vas u oko, svejedno je jeste li dijete ili odrasla osoba – rekla nam je jedna liječnica.
Kako doznajemo, prodavači ovakvih igrački imaju potrebne dozvole i ti pištolji nisu zabranjeni, no niti na jednom štandu na kojem su bili proteklih tjedana, roditelji nisu dobili upozorenje o mogućim opasnostima. Kontaktirali smo i Policijsku upravu koprivničko-križevačku, no glasnogovornik Dražen Laljek nam je rekao kako ovi slučajevi nisu zabilježeni.
– Dođe li do težeg ozljeđivanja, naravno da se to može prijaviti i da su, ovisno o vrsti djela, moguće kaznene prijave ili zbog nanošenja ozljeda ili općeopasne radnje – ističe Dražen Laljek.
Od djelatnika Centra za socijalnu skrb saznajemo kako nije isključeno da se u takvim slučajevima i oni dodatno aktiviraju da vide skrbe li na primjeren način roditelji o svojoj djeci. (ib)
FOTO: ARHIVA