‘Kobna nesreća prikovala me za kolica. Umrli su mi i majka i brat pa živim sam. Ali, nema predaje’

Iako zvuči pomalo nemoguće, Franc skoro sve svoje poslove obavlja sam, pa čak i cijepa drva


Autor: podravski.hr — 20.12.2018. / 16:20 Aktualno

Franc Štefanec (60) nikad se ne predaje

Jedna neoprezna vožnja traktorom pod utjecajem alkohola Francu Štefancu (60) iz mjesta Sveti Petar nedaleko od Ludbrega u potpunosti je promijenila život.
Franc je svojim traktorom odlazio iz vinograda gdje je s društvom nakon rada popio nekoliko pića previše. Kada se vozio po klanjcu, prednji mu je kotač u jednom trenutku izašao s prometnice. Kako Franc nije brzo reagirao, ubrzo je cijeli traktor ušao u klanjac te se prevrnuo, a nakon pada Franc Štefanec ostao je oduzet od gornjeg dijela trupa nadolje.
– Izgleda da sam na trenutak zaspao i nisam stigao reagirati. Jedino čega se sjećam je da sam nepomično ležao na zemlji – objašnjava Franc.
U trenutku kad se traktor prevrtao Franca je sila izbacila iz sjedala te je svom težinom leđima udario o tlo. U tom trenutku pukla mu je kralježnica, i to šesti i sedmi kralježak, a leđnu moždinu prikliještile su kosti kralježnice.
– Kad su došli prijatelji priskočiti mi u pomoć, rekao sam im da budu oprezni. Već sam im tada govorio da sam ostao oduzet – objašnjava.
Vozilo hitne pomoći Franca je tada prebacilo u koprivničku bolnicu iz koje je hitno prebačen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, no liječnici su mogli vrlo malo učiniti.
– Bio sam na operaciji i liječnici su sastavili kralježnicu koja se raspala koliko su mogli, ali leđna moždina ostala je prikliještena i ja sam od šestog kralješka nadolje ostao oduzet.
Franc, osim što mora živjeti sa svojim stanjem, na umu ima još jednu dvojbu.
– Budući da u oduzetom dijelu tijela nema nikakve živčane aktivnosti, mogućnost da ću opet hodati ne postoji. Ipak, moguća je operacija s vrlo neizvjesnim ishodom. Liječnici su mi objasnili da je moguće da ću nakon operacije oslobađanja leđne moždine opet hodati, ali je moguće da ću ostati oduzet u potpunosti, što znači da se ne bih mogao služiti niti rukama. Ne usudim se na taj potez – objasnio je svoju strašnu dilemu Franc Štefanec.

U međuvremenu ostao je bez majke i brata, ali ni ti veliki osobni gubici nisu slomili volju za životom ovog upornog čovjeka. Iako zvuči pomalo nemoguće, Franc skoro sve svoje poslove obavlja sam, pa čak i cijepa drva.
– Sam čistim, kuham, perem. Sam idem na zahod i sam se perem. Moram samo paziti da ne ispadnem iz kolica, jer kad zamahujem sjekirom, gornji dio tijela se naginje naprijed, a budući da se ne mogu zaustaviti nogama, nekoliko puta skoro sam „iscurio“ van iz kolica – objasnio je Franc svoju svakodnevnicu.
Osim toga, kolicima često ode i u nekoliko kilometara udaljen Bolfan, u onaj isti vinograd gdje je pri povratku kući stradao.
– Sestra mi pomogne ono što ja ne mogu. Primjerice, pospremiti drva u drvarnicu i slične stvari. Svaki dan dođe me pogledati – istaknuo je Franc Štefanec.
Iako prima mirovinu i invalidninu, Francu je mjesečno velik izdatak za razne lijekove koje u potpunosti ne financira HZZO.
– Ne mogu imati stolicu, samostalno kao svi ljudi, jer ne osjetim potrebu. Zato moram imati posebne čepiće na koje mjesečno potrošim 300 kuna, a tu je još nekoliko lijekova. Sve to je veliko opterećenje mog proračuna – objasnio je Franc Štefanec koji je ovih dana primio dobru vijest.
– Odobrena su mi električna kolica koja bih uskoro trebao dobiti. Njih ću većinom koristiti za prijeke potrebe jer si ne smijem dopustiti da se opustim. Onda sam gotov – zaključio je Franc Štefanec. (md)

Nakon nesreće na traktoru ostao je prikovan za kolica

FOTO/VIDEO: NIKOLA WOLF