KOBNA SEPSA Infektolozi upozoravaju: Od opake bolesti svake godine umre najmanje jedna osoba

Glavna ishodišta sepse su upale pluća i ozbiljne upale mokraćnih putova


Autor: podravski.hr — 13.03.2018. / 13:10 Aktualno

Ilustracija / Svaka operacija nosi određen rizik od sepse

Ukupno 20 do 30 oboljelih te među njima jedno do dvoje umrlih bilježi Koprivničko-križevačka županija svake godine u rubrici ‘bakterijska sepsa’. Riječ je o zaraznoj bolesti, doznajemo od dr. Danijele Pinter iz Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici, a gotovo polovica oboljelih starija je od 60 godina.
Sepsa je najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija. Pojedine vrste sepse imaju smrtnost veću od 50 posto. Na sreću, rijetko zahvaća ljude dobra zdravlja, a pravodobnim liječenjem moguće je spriječiti posljedice. Kako kaže dr. Danijela Pinter, sama sepsa definira se kao sustavni upalni odgovor potaknut prodorom i razmnožavanjem patogenih mikroorganizama u krvi.
Glavna ishodišta sepse su upale pluća i ozbiljne upale mokraćnih putova, no doslovno svaka bakterijska infekcija može prijeći u sepsu. Ipak, na sreću, tek mali broj bakterijskih infekcija progredira u sepsu, a danas su poznati i neki od čimbenika koji to uvjetuju. Najvažniji čimbenik je sam bolesnik. Tako je, na primjer, sepsa češća u starijih ljudi i male djece, bolesnika s oštećenim imunološkim sustavom, onih s drugim težim bolestima (malignim bolestima, šećernom bolesti kod kojih postoje razvijene komplikacije, bolesnicima s poremećajem svijesti, kao poslije teškog moždanog udara), ali i u bolesnika koji se liječe određenim lijekovima (kortikosteroidi, lijekovi koji se primjenjuju u transplantacijskoj medicini). Ponekad se sepsa razvije i nakon kirurškog zahvata.
Kako kažu stručnjaci, svaka operacija, pa čak i ona planirana, nosi određeni rizik za razvoj komplikacija. Prilikom operacije prekida se kontinuitet kože – prirodne barijere protiv bakterija. Postoje određeni tipovi bakterija koji su postali otporni na neke od antibiotika, a takve bakterije se češće “vrte” po kirurškim dvoranama i jedinicama intenzivnog liječenja, unatoč svim strogim mjerama dezinfekcije. Srećom, danas još uvijek postoje dovoljno jaki antibiotici za liječenje i ovakvih infekcija. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA