KOBNO DRUŽENJE U KLIJETI Ose i stršljeni ubili nesretnog Zvonimira (63), nije mu bilo pomoći

Oko 19 sati, kako su nam ispričali međaši, Zvonimir je odlučio uništiti jedno gnijezdo koje su izgradile ose i tada je sve pošlo naopako


Autor: podravski.hr — 17.10.2017. / 14:28 Crna kronika

Naši su reporteri kod klijeti zatekli roj stršljena u prezrelom voću

Lijepo obiteljsko druženje kod Ludbrega prošle je nedjelje završilo nezapamćenom tragedijom u kojoj je život izgubio Zvonimir Trupković (63). Uzrok smrti, kako je varaždinska Policijska uprava izvijestila javnost, bili su višestruki ubodi osa. No, kako nam ovih dana pričaju mještani, nije isključeno da su pokojnom Zvonimiru glave došli – stršljeni.
Sve se dogodilo ispred klijeti u predjelu zvanom Pilišče. Radi se zapravo o vikend-naselju na području općine Martijanec, u blizini naselja Gornji Martijanec. Kako doznajemo od vlasnika susjednih klijeti, Zvonimir se sa svojom rodbinom i suprugom cijeli dan družio u klijeti čiji je vlasnik njegov šogor.
No, oko 19 sati, kako su nam ispričali međaši, Zvonimir je odlučio uništiti jedno gnijezdo koje su izgradile ose i tada je sve pošlo naopako. Ose su reagirale vrlo agresivno i napale Zvonimira koji je istrčao na dvorište nakon napada, ali su ose bile neumoljive, a nesretniku niti brza liječnička intervencija nije mogla pomoći. U njegovu tijelu očito se razvila alergijska reakcija koja je bila prejaka.
– Muškarac starosti 63 godine u drvenoj je šupi pokušao uništiti gnijezdo osa koje se nalazi na stropu šupe. Tom prilikom su muškarca po tijelu izbole ose, nakon čega je odmah prevezen prema najbližem liječniku, te mu je na putu od strane liječnika Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije pružena liječnička pomoć. No, zbog zadobivenih uboda i reakcije na ubod nesretni je 63-godišnjak preminuo – izvijestili su nas prošli tjedan iz varaždinske policije.
Međaši na brijegu Pilišče šokirali su se kad su čuli da se dogodio smrtni slučaj na njihovu brijegu. Kako kažu, ova na kraju kobna nedjelja bila je sve dotad ispunjena veseljem i smijehom.
– Vidio sam da se tamo ljudi lijepo druže, kao što je bio slučaj i u mnogim klijetima na našem brijegu. Čuo sam prije u razgovoru da vlasnici te klijeti govore o problemima koje imaju sa stršljenima koji su u blizini napravili svoje gnijezdo. Čuo sam da su Zvonimira napale ose, ali u blizini su letjeli i stršljeni, pa nije isključeno da je nesretnika ubo i pokoji stršljen, koji je mnogo opasniji od ose – ispričao nam je jedan od vlasnika klijeti na Pilišću.
– Poznajem vlasnika klijeti te sam iz viđenja poznavao i pokojnog Zvonimira. Žao mi je što moji međaši sada proživljavaju ovako teške trenutke zbog tragedije koja je nastala niotkuda – bio je u petak potresen naš sugovornik.
Inače, to je u posljednje tri godine vjerojatno drugi smrtni slučaj od uboda stršljena u Podravini. U lipnju 2014. godine od uboda stršljena izravno u venu na nozi i teške alergijske reakcije smrtno je stradao muškarac (60) iz Maloga Poganca kod Sokolovca. (md)
PRESUDILI IM UBODI KUKACA
Na Općinskom sudu u Koprivnici još nije završeno suđenje petrinjskom pčelaru Radi Trbojeviću čije su pčele prije tri godine na poljskom putu kod Koprivničkih Bregi nasmrt izbole Baricu Matanović (74).
Nakon što su koprivnički tužitelji podignuli optužnicu protiv Trbojevića, prije dvije godine počelo je suđenje, a kako nam je priopćila glasnogovornica suda Marina Rengel Brlečić, sudac Krešimir Pavlović još čeka vještačenje pčelarskog stručnjaka kojemu je cilj utvrditi je li optuženi postupio u skladu sa zakonom prilikom smještaja pčela na poljskom putu između Koprivničkih Bregi i Glogovca gdje se tragedija dogodila. Trbojević se tereti da je iz nehaja skrivio ‘teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti’ za koje mu prijeti do tri godine zatvora. Prema optužnici, njegovih 90 košnica bilo je preblizu poljskog puta kojim je hodala nesretnica Barica Matanović. Košnice su, kako tužitelji tvrde, bile postavljene na manje od propisanih 20 metara. Pčele su napale Baricu Matanović, a od više od tisuću uboda na mjestu je umrla.
Slučaj smrti nakon uboda opasnog stršljena pratili smo u lipnju 2014. godine kada je preminuo 60-godišnji Miloš iz Malog Poganca kod Sokolovca. Nesretnik je poslijepodne drijemao u svojoj sobi kada ga je opasni kukac piknuo direktno u venu na nozi. Premda je suprugu na vrijeme obavijestio o ubodu i pozvana je hitna pomoć, otrov se širio tijelom i uzrokovao fatalnu alergiju od koje je preminuo nakon samo desetak minuta. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF

Klijet kraj koje se odigrala prava drama s tragičnim završetkom