“Kod glasovanja o promaknuću suca Alena Goluba Lacković se trebao izuzeti”

Podravski list profile

Đurđevački saborski zastupnik Željko Lacković pogriješio je što se nije izuzeo od glasovanja na Državnom sudbenom vijeću za promaknuće suca koji je donio presudu protiv Podravskoga lista zbog pisanja o njegovoj supruzi. Tako je odlučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj zadnjoj sjednici.

– Sudjelovanjem u odlučivanju Državnog sudbenog vijeća (DSV) o imenovanju suca Alena Goluba, koji je prethodno donio presudu kojom je supruzi dužnosnika priznata odšteta u iznosu od 40.000 kuna, za suca Županijskog suda u Bjelovaru, dužnosnik Željko Lacković, zastupnik u Hrvatskom saboru, propustio je očuvati vlastitu vjerodostojnost te povjerenje građana, čime je počinio povredu načela djelovanja iz članka 5. stavka 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa – piše u izreci odluke Povjerenstva, no nije izrečena nikakva sankcija.

Željko Lacković

Postupak protiv Lackovića Povjerenstvo je samoinicijativno pokrenulo u ožujku, nakon što su Lackovićevu poziciju problematizirali mediji.

Podsjetimo, Alen Golub je kao sudac Općinskoga suda u Koprivnici donio presudu prema kojoj je Podravski list dužan isplatiti 40.000 kuna supruzi saborskog zastupnika samo zbog toga što smo na našem portalu nad Lackovićevu izjavu u kojoj kaže kako mu se supruga javljala na mnoge natječaje te nije mogla dobiti posao prije no što je zaposlena u đurđevačkoj knjižnici, stavili naslov: Kad je drugi nisu htjeli.

– Dužnosnik Željko Lacković bio je dužan prepoznati da njegovo sudjelovanje u postupku izbora kandidata Alena Goluba za suca Županijskog suda u Bjelovaru, i to nepuna dva mjeseca nakon što je isti sudac donio presudu u predmetu dužnosnikove supruge, može narušiti povjerenje građana u njegovu objektivnost i nepristranost te je dužnosnik stoga, radi zaštite vlastite vjerodostojnosti i očuvanja povjerenja građana u nositelje javnih dužnosti te institucije u kojima tu dužnost obnaša, morao voditi računa o dojmu koji svojim  postupanjem ostavlja – piše u obrazloženju odluke Povjerenstva te se dodaje kako se Lacković trebao izuzeti iz odlučivanja o promaknuću suca Goluba „sa svrhom otklanjanja sumnje da je koristio javnu dužnost za probitak suca koji je donio presudu u korist njegove supruge“.

Sudac Alen Golub

Đurđevački saborski zastupnik bio se pozitivno izrazio o pokretanju postupka protiv sebe te je bio izjavio kako bi ga i sam pokrenuo da to nije učinilo Povjerenstvo, i to zbog toga „da se utvrde sve činjenice“.

– Ako se kroz rad Povjerenstva i odlučivanje koje će uslijediti pronađe bilo kakav propust mog rada u Državnom sudbenom vijeću vezanom na izbor sudaca Županijskog sudaca u Bjelovaru, odstupit ću s te funkcije i tražiti svoje razrješenje od Hrvatskog sabora – izjavio je Lacković na portalu Prigorski.hr.

U subotu je u telefonskom razgovoru ustvrdio kako nema nikakvog razloga da se povuče iz DSV-a jer nije povrijedio Zakon o DSV-u niti je Povjerenstvo utvrdilo da je u sukobu interesa ili čak potencijalnom sukobu interesa. Također je najavio tužbu Upravnom sudu, kojom želi srušiti odluku Povjerenstva.

– Povjerenstvo tvrdi da je mojim propustom došlo do povrede načela djelovanja iz članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali ne navodi koje sam to načelo povrijedio. Također je nedvojbeno utvrđeno da nisam počinio nijednu povredu Zakona o DSV-u – izjavio je Lacković.

Kazao je kako je sudac Alen Golub bio najbolje ocijenjen u tijeku kandidature za suca višeg suda, ali Povjerenstvo to uopće nije zanimalo, kao što ga nije zanimalo niti kako je on glasao.

– Ova odluka odstupa od stavova Upravnog, pa i Ustavnog suda, koji su utvrdili kako načela iz stavka 5. jesu samo sredstvo kako bi se utvrdilo postoji li sukob interesa, a ne kako bi se samo utvrđivalo je li koje načelo povrijeđeno. Osim toga, neki članovi DSV-a bili su izravne stranke, tužitelji, u postupcima u kojima su odlučivali suci o čijem su napredovanju oni odlučivali, pa to nije bio razlog da se oni izuzmu od glasovanja – dometnuo je on.

Zbog svega toga kaže kako nema razloga da se povuče iz DSV-a.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti