“Kod glasovanja o promaknuću suca Alena Goluba Lacković se trebao izuzeti”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevački saborski zastupnik Željko Lacković pogriješio je što se nije izuzeo od glasovanja na Državnom sudbenom vijeću za promaknuće suca koji je donio presudu protiv Podravskoga lista zbog pisanja o njegovoj supruzi. Tako je odlučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj zadnjoj sjednici.

– Sudjelovanjem u odlučivanju Državnog sudbenog vijeća (DSV) o imenovanju suca Alena Goluba, koji je prethodno donio presudu kojom je supruzi dužnosnika priznata odšteta u iznosu od 40.000 kuna, za suca Županijskog suda u Bjelovaru, dužnosnik Željko Lacković, zastupnik u Hrvatskom saboru, propustio je očuvati vlastitu vjerodostojnost te povjerenje građana, čime je počinio povredu načela djelovanja iz članka 5. stavka 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa – piše u izreci odluke Povjerenstva, no nije izrečena nikakva sankcija.

Željko Lacković

Postupak protiv Lackovića Povjerenstvo je samoinicijativno pokrenulo u ožujku, nakon što su Lackovićevu poziciju problematizirali mediji.

Podsjetimo, Alen Golub je kao sudac Općinskoga suda u Koprivnici donio presudu prema kojoj je Podravski list dužan isplatiti 40.000 kuna supruzi saborskog zastupnika samo zbog toga što smo na našem portalu nad Lackovićevu izjavu u kojoj kaže kako mu se supruga javljala na mnoge natječaje te nije mogla dobiti posao prije no što je zaposlena u đurđevačkoj knjižnici, stavili naslov: Kad je drugi nisu htjeli.

– Dužnosnik Željko Lacković bio je dužan prepoznati da njegovo sudjelovanje u postupku izbora kandidata Alena Goluba za suca Županijskog suda u Bjelovaru, i to nepuna dva mjeseca nakon što je isti sudac donio presudu u predmetu dužnosnikove supruge, može narušiti povjerenje građana u njegovu objektivnost i nepristranost te je dužnosnik stoga, radi zaštite vlastite vjerodostojnosti i očuvanja povjerenja građana u nositelje javnih dužnosti te institucije u kojima tu dužnost obnaša, morao voditi računa o dojmu koji svojim  postupanjem ostavlja – piše u obrazloženju odluke Povjerenstva te se dodaje kako se Lacković trebao izuzeti iz odlučivanja o promaknuću suca Goluba „sa svrhom otklanjanja sumnje da je koristio javnu dužnost za probitak suca koji je donio presudu u korist njegove supruge“.

Sudac Alen Golub

Đurđevački saborski zastupnik bio se pozitivno izrazio o pokretanju postupka protiv sebe te je bio izjavio kako bi ga i sam pokrenuo da to nije učinilo Povjerenstvo, i to zbog toga „da se utvrde sve činjenice“.

– Ako se kroz rad Povjerenstva i odlučivanje koje će uslijediti pronađe bilo kakav propust mog rada u Državnom sudbenom vijeću vezanom na izbor sudaca Županijskog sudaca u Bjelovaru, odstupit ću s te funkcije i tražiti svoje razrješenje od Hrvatskog sabora – izjavio je Lacković na portalu Prigorski.hr.

U subotu je u telefonskom razgovoru ustvrdio kako nema nikakvog razloga da se povuče iz DSV-a jer nije povrijedio Zakon o DSV-u niti je Povjerenstvo utvrdilo da je u sukobu interesa ili čak potencijalnom sukobu interesa. Također je najavio tužbu Upravnom sudu, kojom želi srušiti odluku Povjerenstva.

– Povjerenstvo tvrdi da je mojim propustom došlo do povrede načela djelovanja iz članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali ne navodi koje sam to načelo povrijedio. Također je nedvojbeno utvrđeno da nisam počinio nijednu povredu Zakona o DSV-u – izjavio je Lacković.

Kazao je kako je sudac Alen Golub bio najbolje ocijenjen u tijeku kandidature za suca višeg suda, ali Povjerenstvo to uopće nije zanimalo, kao što ga nije zanimalo niti kako je on glasao.

– Ova odluka odstupa od stavova Upravnog, pa i Ustavnog suda, koji su utvrdili kako načela iz stavka 5. jesu samo sredstvo kako bi se utvrdilo postoji li sukob interesa, a ne kako bi se samo utvrđivalo je li koje načelo povrijeđeno. Osim toga, neki članovi DSV-a bili su izravne stranke, tužitelji, u postupcima u kojima su odlučivali suci o čijem su napredovanju oni odlučivali, pa to nije bio razlog da se oni izuzmu od glasovanja – dometnuo je on.

Zbog svega toga kaže kako nema razloga da se povuče iz DSV-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Izletio s ceste, udario u stup i pobjegao

Prema izvještaju policijske uprave Koprivnica, jučer je u Novački mladić (24) upravljao teretnim automobilom citroen u smjeru Repaša. Zbog nepropisnog kretanja vozilo je izletjelo s

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI