KOLAPS ZDRAVSTVA Na intenzivnoj u koprivničkoj Općoj bolnici radi tek 11 liječnika, a treba ih – 26!

Šefica intenzivnog liječenja dr. Brigita Salajpal-Dominiković u pet je mjeseci imala čak 319 prekovremenih


Autor: podravski.hr — 27.03.2018. / 17:21 Aktualno

Operacijska dvorana koprivničke Opće bolnice

U koprivničkoj Općoj bolnici vlada vrlo teško stanje zbog manjka liječnika, posebice anesteziologa, zbog čega zaposleni liječnici moraju sumanuto raditi prekovremeno, mnogo više od maksimalnog broja sati koji je dopušten Zakonom o radu. Vidi se to iz presude koju je ovih dana donio koprivnički Prekršajni sud.
Optužni prijedlog protiv bolnice i bivše ravnateljice Sandre Sinjeri kao odgovorne osobe zbog kršenja Zakona o radu podnijelo je u srpnju 2016. godine Ministarstvo rada nakon što je zaprimilo anonimnu prijavu o prekovremenom radu liječnika na ginekološkom i anesteziološkom odjelu te je u bolnicu poslalo inspekciju.
Viši inspektor rada Siniša Horvat utvrdio je da su od siječnja do svibnja te godine liječnici radili daleko više od dopuštenog maksimuma, koji iznosi 180 dana godišnje, odnosno 250 dana godišnje ako je tako određeno kolektivnim ugovorom. Samo u pet mjeseci, koliko je provjerio inspektor, voditeljica Jedinice intenzivnog liječenja dr. Brigita Salajpal-Dominiković napravila je 319 prekovremenih sati, anesteziolog dr. Igor Genter 360 prekovremenih sati, anesteziologica dr. Martina Vitelić 384 prekovremena sata, ginekolog dr. Goran Bojanić 253, a dr. Ivica Stanišić, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju, 313 prekovremenih sati. Bolnicu je na sudu zastupao aktualni ravnatelj dr. Mato Devčić.
– Na odjelima ginekologije i anesteziologije nije bilo moguće osigurati rad, odnosno pružanje zdravstvene zaštite, bez korištenja instituta prekovremenih sati. Tijekom 2013. i 2014. godine s odjela anesteziologije otišlo je više od 50 posto liječnika, pri čemu specijalizacija za anesteziologiju i ginekologiju traje pet do sedam godina te zbog kratkoće roka u međuvremenu nije bilo moguće osigurati odgovarajući broj liječnika. Organiziranje rada na navedeni način bilo je posljedica krajnje nužde – kazao je Devčić, koji je na čelo bolnice došao u rujnu 2016. godine, tako da je govorio o razdoblju u kojemu je bolnicu vodila njegova prethodnica Sandra Sinjeri.

Sandra Sinjeri, bivša ravnateljica bolnice

Istaknuo je i kako prema službenim podacima Koprivničko-križevačka županija ima najmanji broj liječnika po glavi stanovnika te na odjelu anesteziologije trenutačno radi 12 vanjskih suradnika s pomoću kojih se nastoji „kontinuirano i svakodnevno osigurati zdravstvenu zaštitu“.
I Sandra Sinjeri kazala je kako se bez tolikih prekovremenih sati nije mogao organizirati rad na odjelima ginekologije i anesteziologije, makar to bilo protiv odredbi Zakona o radu. Rekla je i kako je raspisivala natječaje anesteziologe, ginekologe i doktore hitne medicine, ali je na njima zaposlen samo jedan liječnik.
Na suđenju na Prekršajnom sudu iznijeti su i podaci o tome kako je na odjelu ginekologije u Općoj bolnici zaposleno devet liječnika, iako bi ih trebalo biti 12, dok bi umjesto 11 zaposlenih na odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja trebalo raditi čak 26 doktora.
Sutkinja Đurđica Kenđelić utvrdila je kako nije sporno da su liječnici Opće bolnice radili prekovremeno iznad razine koju dopušta Zakon o radu, ali je također odlučila da je u konkretnom slučaju važniji Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji određuje da je zdravstvena ustanova dužna osigurati sustavnu i neprekidnu zdravstvenu zaštitu koja se pruža 24 sata dnevno.
– Radi zaštite interesa građana, prvenstveno njihova zdravlja, potrebnije je osigurati nesmetan rad bolničkih odjela, pri tom kršeći određene zakonske odredbe ako nije moguće rad osigurati u potpunosti na zakonit i propisan način, nego se striktno držati zakonskih ograničenja, a da pritom štetu trpe građani – kazala je sutkinja Kenđelić te je oslobodila Opću bolnicu i bivšu stečajnu upraviteljicu Sandru Sinjeri.
Sutkinja Kenđelić također je ustvrdila kako ogroman broj prekovremenih sati nisu skupili samo liječnici koje je inspektor naveo u svojoj prijavi, nego da je to pravilo.
– Radi se o sustavnom prekovremenom radu koji je bio posljedica nemogućnosti drugačijeg rasporeda rada liječnika i nesmetanog rada bolničkih odjela – zaključila je ona.
Presuda je nepravomoćna te se Ministarstvo na nju može žaliti. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF